Новини
ИАБЧ за Празника на буквите в Кипър
29.05.2023

В дните от 20 до 23 май 2023г изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина Райна Манджукова и Ели Башева, главен експерт в ИАБЧ гостуваха при нашите сънародници в Кипър по покана на Съюза на българите в Кипър. Формалният повод бе 25-ото издание на "Дни на българската култура в Кипър“, но истинската причина беше желанието да се срещнем с нашите сънародници и да се запознаем от близо с техните дейности.

Визитата започна с посещение на тържеството на българско училище „Д-р Петър Берон“ в Ларнака по случай завършването на учебната 2022/2023 година, където г-жа Манджукова връчи удостоверения за завършен клас на учениците от 1 до 12 клас. На тържеството родители и гости се насладиха на прекрасно изпълнените от учениците танци, песни и стихотворения. В приветствието си госпожа Манджукова изрази приятната си изненада от отличния български език на нашите деца. „За мен е огромно удоволствие е да бъда в този ден сред вас. Винаги казваме, че България е там, където има българи. И това не е само един израз! Това е благодарност към родители и учители, към вашите семейства, които пазите жив българския дух, език и култура“ – подчерта тя.

Следващият ден започна  в Българско училище "Кирил и Методий" в Никозия. Учениците показаха своите творения – изработени от глина пластики на глаголически букви. За Райна Манджукова имаше изненада, поднесена от Антоан от 2 клас, който от името на всички деца подари пластика на първата буква от нейното име на глаголица, изработена от четвъртокласничката Никол Ребрева. Изпълнителният директор сподели искреното си възхищение от вниманието и отношението на децата, които без притеснение споделиха защо обичат да ходят в българското училище. Специален вокален поздрав поднесе групата „Шарени бърдучета“ с ръководител Таня Виткина.

Централното събитие на деня бе  празничният концерт, с който бе отбелязано 25-ото издание на "Дни на българската култура в Кипър", който беше организиран от Съюза на българите в Кипър. Специални гости на тържествата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и Митрополит Исаиас. Кипърският духовник безвъзмездно предостави парцел на територията на митрополията на Тамасос и Оринис, близо до столицата Никозия, където ще бъде изградена първата в Кипър българска църква "Св. Йоан Рилски". Гост на концерта бе и фолклорният състав “Капанци” при Народно читалище “Възраждане 1924” (гр. Попово) с худ.ръководител Юлияна Петрова. В празничната програма участваха още малките и големи танцьори от Ансамбъл „Канатица“ с ръководител Радослав Георгиев.

Същия ден в амфитеатъра на парк Молос в град Лимасол се проведе и концерт по случай 24 май. Гости на празненството бяха председатели и членове на почти всички български организации и сдружения на острова, сънародници от близки и по-далечни градове в държавата. Организатори на празничната инициатива бяха сдружение “Българи зад граница” и българското неделно училище “Паисий Хилендарски” в Лимасол. В програмата се включиха танцови състави и ученици от родните училища “Паисий Хилендарски” и “Св. Климент Охридски” в Лимасол, “Никола Вапцаров” в Никозия, “Народни будители” в Паралимни, “Азбукарче”, Полис, “Родна стряха”, Арадипу, “Васил Левски”, Дали и Българското училище в Пафос. Свои изпълнения представиха и танцовата формация “Соватчии”, народният певец Добрин Добрев, както и гостуващият от България фолклорен ансамбъл “Капанци” от гр. Попово.

Работна среща бе проведена и с госпожа Живка Милова, училищен ръководител на БНУ „Народни будители“ и госпожа Мария Мавроди, председател на Българска културна асоциация в Кипър „Атанас Шабанов“. Обсъдени бяха теми за ползотворното сътрудничество в постигане на общата ни цел-запазване и съхранение на българската история, култура и език сред сънародниците ни в чужбина, въпроси с кандидат-студенти по ПМС 103 и други.

Най-отдалеченото място, което успяха да посетят представителите на ИАБЧ е „Българско училище в Пафос“, където  се проведоха учебни занятия по български език и литература. Учениците бяха развълнувани, като се бяха подготвили за срещата с много стихотворения, песни и рисунки. Проведоха се разговори с училищния ръководител Даниела Събева и учителите Сузана Башева, Кремена Стефанова, Анна Владимирова относно бъдещо сътрудничество на училището с Агенцията.

„Навсякъде бяхме посрещнати много радушно. Домакините благодариха за вниманието като подчертаваха, че такива посещения повдигат духа на сънародниците ни в чужбина“ – споделят колегите след завръщането си от Кипър.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта