От дипломатическите мисии

Град Шипка и град Варна в … Канада

Град Шипка и град Варна в канадската провинция Онтарио са тясно свързани с нашата страна и носят своите имена от България. След среща на генералния консул на Република България в Торонто г-жа Велислава Панова с кметовете г-н Джордж Финч и с г-н Пол Клоп, бе взето решение за популяризиране на България и нейната връзка с канадските градове Шипка и Варна.

Организират се регулярно "Дни на България" за запознаване на местното население с нашата богата култура и традиции.

По предложение на местните хора ще има специален надпис на входа на града, където накратко да се описва историята на Шипка и нейната връзка с България. В гр. Шипка има вече засадени шипки, които да напомнят на жителите значението на българската дума на наименованието на техния град.

В канадския град Варна пък предстои обществено обсъждане, което да покаже какъв символ от България да бъде поставен в центъра на града.

Снимки: Генерално консулство на България в Торонто

 

Честване на 24 май в Милано

По повод 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - Българският павилион на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция, където е разположена инсталацията „Съседите“, беше домакин на дискусия: „Помнене и свидетелстване – локални и глобални контексти“. Разговорът беше организиран със съдействието на проф. Илияна Кръпова,  на университета „Ка‘Фоскари“, Венеция и на Комисаря на българското участие във Венецианското Биенале, д-р Надежда Джакова, която откри събитието. В дискусията участваха Лилия Топузова, Красимира Буцева, Джулиан Шехирян, Васил Владимиров, д-р Даниела Колева, Елза Джерманова, Валентин Калинов и др., като фокусът беше насочен върху личните спомени, формиращи разбирането ни за историческите събития. Поздравление към гостите по случай 24 май отправи генералният консул в Милано, Ана Паскалева, която подчерта, че 24 май е празникът на българския дух, в който почитаме де

лото на Светите братя Кирил и Методий и който ни изпълва с национална гордост.

 

На 26 май 2024 г. Българското неделно училище „Пейо Яворов“ в Милано отбеляза краят на учебната година и 24 май с тържество и обмен на книги за малки и големи под наслов „Донеси книга-вземи книга“. Децата за пореден път показаха своите таланти и упорит труд като рецитираха стихове, пяха песни и танцуваха в народни носии.

 

От страна на Генералното консулство присъства консулът Елена Никова, която поздрави учителите, учениците и гостите на тържеството, отбелязвайки, че 24 май ни напомня за силата на знанието и културата, които ни обединяват и вдъхновяват. Отправи благодарности към учителите за всеотдайния им труд им и връчи дипломи на учениците за завършено обучение.

 

На същия ден, 26 май 2024 г., празникът на Светите братя Кирил и Методий се отбеляза в Милано с голямо и тържествено шествие на Буквите с Фолклорна група „Нашенци“. Инициативата се провежда за поредна девета година, като традиционно, шествието премина от Катедралата „Дуомо“ и стигна до Замъка на Сфорците. С химна на Светите братя бяха поздравени всички присъстващи на празника. На празничното честване присъства генералният консул Ана Паскалева, която отправи поздравления към всички българи по случай 24 май. В своето обръщение припомни значението на делото на Кирил и Методий и на техните ученици за утвърждаването на нашата идентичност и важността на знанието, словото, просветата и традициите, които ни обединяват.

 

Под звуците на българска народна музика в голямото българско хоро на площад „Дуомо“, водено от професионалните танцьори от  Фолклорна група „Нашенци“, участие взеха и множество чуждестранни туристи. Пъстротата на красивите български народни носии привлякоха огромен интерес и желание за снимки, както от български граждани, така и от чужденци.

 

Информация и снимки: ГК Милано

 

 

 

 

Завърши учебната година в БНУ „Св. Св. Кирил и Методий“ към посолството ни в Кувейт

 

Учебната 2023 - 2024 година в Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ към посолството на Република България в Кувейт бе закрита с традиционно тържество, в което възпитаниците на училището изнесоха пред събралите се родители и представители на българската общност разнообразна културна програма. Децата разказаха за създаването на  българската писменост, декламираха стихове на наши класици, пяха, представиха народни танци, изпълниха музикални пиеси.

 

Поздравления по случай 24 май и успешното завършване на учебната година отправи посланикът на Република България Димитър Димитров. Заедно с училищния ръководител Милена Баева той връчи на възпитаниците на училището удостоверенията за проведеното обучение. Отлично представилите се в конкурса за най-добри четци Боян Балакчиев и Алая Хасан получиха почетни грамоти.

 

БНУ „Св. Св. Кирил и Методий“ към посолството ни в Кувейт е създадено по инициатива на българската общност през 2007 г. и оттогава функционира без прекъсване с подкрепата на българската държава. В училището се обучават около тридесет деца, разпределени в четири паралелки и една подготвителна група. Учебният процес протича в петъчните почивни дни в сградата на посолството. Освен занятията по български език, литература и Роден край в училището се провеждат уроци по български народни танци. Часовете по история и география се преподават дистанционно от учители в България. Дейността на училището се подпомага от посолството.

 

Снимки: Посолство - Кувейт

 

 

 

 

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта