Новини
Дай нов живот на офис техниката и помогни на българските деца
18.04.2023

Изпълнителна агенция за българите в чужбина има удоволствието да се включи в проекта „Помощ на българските деца и най-смелите в Украйна“, иницииран от Netpeak Bulgaria.

През март месец т.г. Геннадий Воробьов, CEO на Netpeak Bulgaria заедно със своите партньори и приятели започна нов социален проект, насочен към събирането на офис техника, която вече не се използва в офисите за да може да ѝ се даде нов живот за образователния процес в украинските села и градове, населени с етнически българи. Този проект според Геннадий също е важен, тъй като дава възможност и перспектива за развитие на образователни, културни и социални връзки с българите в чужбина.

За един месец бяха събрани повече от 300 броя офис техника, включително 97 компютъра, 74 монитора, 9 лаптопа, 5 телевизора и тонколони,  200 книги "Горда България", 400 тематични мини пъзела, 30 комплекта на 4-те тома “Български хроники” благодарение на много български IT фирми и други от Kvantservice, IBS, Edesign, IT Step, SoftUni, Superhosting, Grind Web Studio, Ozone, Restore и отделно благодарим на Росен Иванов за финансовата подкрепа на проекта. Netpeak Bulgaria в този процес пое отговорността за доставката на техниката, съхранението, проверката, инсталирането на необходимия софтуер и транспортирането ѝ до Украйна. Всички дарения са за училища, детски градини, библиотеки, общините в българските села и градове в Украйна, както и за българските неделни училища в Украйна.

Изпълнителна агенция за българи в чужбина подпомага проекта с цел по-добра комуникация с българската общност в Украйна, където в Болградски административен район има 33 населени места с българско население, в Измаилски - 20, в Таврия (Запорожка област) - 21 населени места, част от които са на окупираните територии.

В тези светли Великденски дни бесарабски българи, живеещи в България организират втора експедиция в Украйна в края на месец април. Този път те ще обиколят украинската Бесарабия и населени места с българско население. 

 

Състав на експедицията: 

Тетяна Бондаренко – бесарабска българка от Болград, ръководител на проекта, отговаря за целият процес,

Геннадий Воробьов – бесарабски българин от Измаил, CEO Netpeak Bulgaria и автор на идеята,

Иван Плачков – бесарабски българин от Чушмелий, министър на енергетиката на Украйна и губернатор на Одеска област през 2000-те години.

Олександр Барон – бесарабски българин, етно-фотограф, главен редактор на „Бесарабски фронт 2.0“.

Повече информация за проекта може да се намери на страницата на проекта и при желание за участие може да се пише на организаторите директно. 

 

За да получите даренията в Украйна, моля, попълнете следния формуляр 

https://forms.gle/Uy8k3tzjE8sK6XH99  

или свържете се с нас чрез данните на страницата ни

https://netpeak.group/bg/foundation/electronics

 

Снимки: Таня Бондаренко - Project Cоordinator

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта