СПАРТАКИАДА

Спартакиадата стартира през 2011 година. Спортната инициативата на Агенцията е насочена към  учениците от българските общности зад граница.

 

Шеста младежка Спартакиада 2016 г.

СПАРТАКИАДА - 2016

 

Спартакиадата за ученици от българските общности зад граница се състоя между 15-19 май 2016 г. в Национална спортна база „Спорт Палас”, град Варна. В  станалата вече традиционна спортна инициатива, участие взеха юношески отбори от Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония и Албания.  Спортните дисциплини, в които децата се състезаваха бяха футбол за момчета и волейбол за момичета. Съревнованието обедини 200 деца, които освен спортните срещи,  успяха и да се докоснат и радват на нашата морска столица  Варна и българското Черноморие. Идеята на събитието беше да стимулира духовното единение на младите българчета от различните страни.

 

След тридневни съревнования финалът спечелиха  деца от сборен отбор между град Босилеград и град Димитрвоград – Сърбия за футбол, а при волейболни игри спечелиха първо място отборът на момичетата от Македония. На второ и трето място се класираха футболните отбори от Кирсово (Молдова) и Македония, и волейболните отбори от Тараклия (Молдова) и Албания.

 

Освен първите три места, купи бяха дадени за доблестно поведение и честна игра по футбол на отборът от Албания; за най-млад отбор в Спартакиада 2016г. на децата от Конгрес на българите в Украйна; за честна игра на футболен отбор от Болград (Украйна) и за участие във всички дейности заложени в програмата на отбора от Кирсово (Молдова).

 

По време на Спартакиадата, освен проведените мачове, децата успяха да участват и в различни дейности, забави и Факелно шествие, специално подготвени за тях от съдиите на Олимпийски клуб НСА „Васил Левски“, които бяха официално поканени от ДАБЧ.

 

Всички деца бяха наградени на официалното закриване от председателя на Държавната агенция за българите в чужбина – г-н Борис Вангелов.

 

Девето издание на Спартакиада – 2019 г.

 

СПАРТАКИАДА ПРИМОРСКО – 2019

 

Проявата се осъществи в дните 01-05 юни, в Приморско. През 2019 г. в Спартакиадата взеха участие над 120 млади българи от Украйна, Румъния, Молдова, Сърбия, Албания и Македония. Проведоха се спортни срещи по волейбол за момичета и футбол за момчета в юношеска възраст. 

ДАБЧ осъществява това мащабно събитие вече 8 години.  Инициативата премахва границите и сплотява младите хора от диаспората ни в чужбина.   За участниците в Спартакиадата бяха осигурени купи, медали и спортни екипи.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта