ГОДИШНА НАГРАДА НА ИАБЧ - БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА

ИСТОРИЯ НА КОНКУРСА

През 2009 г. по предложение на историка проф. Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Райна Манджукова учредява наградата "Българка на годината" на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари.

 

Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество на българските земи. Ражда се в бедно българско семейство в село Слатина, Мъгленско, Южна Македония, днес Хриси в държавните граници на Гърция. Злата има още три сестри. Още от малка си проличава нейната рядка телесна и душевна красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима християнска вяра.

     Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други православни църкви я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ "Нов мартирологий" на преподобни Никодим Светогорец. На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

 

„Българка на годината“ - 2009 г. - наградата е присъдена на Спаска Митрова - гражданка на Република Македония, преследвана за българското си самосъзнание и Костадинка Кунева – българска гражданка работеща в Гърция, пострадала от терористичен акт заради синдикалната си дейност.

„Българка на годината“ - 2010 г.  - наградата е присъдена на  Калинка Кюпер – от 50 години живее в Германия, създава Българо-германското дружество „Иван Вазов”. Активен общественик.

„Българка на годината“ - 2011 г. - наградата е присъдена на Петя Цанева – живее и работи в Мадрид, Испания, основател и председател на Асоциацията на българите в Испания „Балкан”. Активен общественик.

„Българка на годината“ - 2012 г. - наградата е присъдена на Снежана Симеонова – гражданка на Сърбия, дългогодишен учител по български език и директор на гимназията „Св.св. Кирил и Методий” в Цариброд, радетел за запазване на българския език и българската културна традиция в Западните покрайнини и Боянка Иванова – основател и директор на Българското неделно училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ.

„Българка на годината“ -  2013 г. - наградата е присъдена на Снежина Мечева – директор на Българското неделно училище към българското посолство в Лондон, Великобритания; съосновател и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина и Сирма Зидаро-Коунова – председател на Българския културен клуб в гр. Острава, Чехия.

„Българка на годината“ - 2014 г. - наградата е присъдена на Ирина Ботева-Владикова – директор на българо-австрийското училище „Св.св. Кирил и Методий” във Виена, което е най-голямото българско училище в чужбина.

„Българка на годината“ - 2015 г. - наградата е присъдена на Ружка Николова – създател на Аржентинско-българска фондация; ръководител на Българско културно дружество „Иван Вазов” в гр. Берисо; организатор на курсове по български език и пр.

„Българка на годината“ - 2016 г. - наградата е присъдена на Ваня Велкова – основател и в продължение на години директор на Българско неделно училище в Хамбург, Германия; активен общественик и популяризатор на българската култура.

„Българка на годината“ - 2017 г. - награда е присъдена на Десислава Стефанова – създател и ръководител на Лондонския български хор за народни песни; преподавател по народно пеене в Българското неделно училище „Иван Станчов” към българското посолство в Лондон.

„Българка на годината“ -  2018 г. - наградата е присъдена на Иринка Гочева – ръководител на българския ансамбъл „Хоро” в Чикаго, САЩ.

„Българка на годината“ -  2019 г. - наградата не е присъдена.

РЕГЛАМЕНТ

Българка на годината – 2022

Българската жена, сестра и майка винаги са били пример за подръжание. Всеки един от нас знае, колко важна и значима е ролята на жената, като обединител, вдъхновител и мотиватор на малки и големи за по-добро и светло бъдеще. С конкурса „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2022“ искаме да изкажем признателността си към всички тези дами, успели да запазят българското зад граница. Искаме да им кажем, че им благодарим за старанието да развиват и популяризират страната ни, чрез своите активности, дейности и начинания извън пределите на България.

С наградата искаме да покажем, колко борбена и силна е българската жена, точно каквато е Света Злата Мъгленска. Тя е българска и гръцка светица, великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество на българските земи. Ражда се в бедно българско семейство в село Слатина, Мъгленско, Южна Македония, днес Хриси в държавните граници на Гърция. Злата има още три сестри. Още от малка си проличава нейната рядка телесна и душевна красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима християнска вяра. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе страданията на великомъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и заедно с други турци я отвличат. Той поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не склонила глава дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците като разбират, че не могат да я склонят, дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 г. Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други православни църкви я почитат на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ.

Вдъхновени за поредна година от тази история, с огромна радост искаме да ви напомним, че все още можете да ни изпратите своите номинации за „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2022“. За конкурса могат да бъдат предлагани българки, живеещи извън родината, които със своята активност са допринесли за опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света. Защитават българското национално достойнство; покрепят развитието на българските сдружения в чужбина; участват в организирането на благотворителни акции и хуманиратни проекти посветени на България; подкрепят популяризирането на българската култура, историческото наследство и традиции в съответните държави.

Ако сте българско сдружение от чужбина или сте техен партньор; българска медия от страната или чужбина; организация или институция в България, работата на която е съврзана със сънародници в чужбина или сте инициативна група от българи, организирали се за конкретна номинация от България или чужбина, можете да участвате, като дадете своите предложения.

Всичко, което трябва да направите е да дадете своята номинация и да попълните формуляра за участие.

Знаем, че има много българки, които заслужават това отличие! Дайте шанс и гласност на инициативите и дейностите на дамите от вашата общност, защото сме сигурни, че техните истории си заслужават да бъдат разказани и чути!

 

Формулярът за номиниране може да видите ТУК: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfreXfZZGj7i82aQLCpvdHjle5p0TS6AShog6xovydmLS3CVw/viewform

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта