Тържествена церемония по повод удостояване с отличието на ДАБЧ „Българка на годината 2015” на името на Св. Злата Мъгленска

Тържествена церемония по повод удостояване с отличието на ДАБЧ „Българка на годината 2015” на името на Св. Злата Мъгленска

Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България организира тържествена церемония по повод удостояване с отличието „Българка на годината 2015” на името на Св. Злата Мъгленска.

 

Церемонията ще се състои на 19 май 2016 г. (четвъртък) от 14:00 ч. в Националния дворец на културата. С тази инициатива Държавната агенция за българите в чужбина  цели да почете значимостта на българската жена в чужбина и нейната водеща роля в съхраняването на българския дух и културна идентичност. Тази роля на българката е още по-значима, когато става дума за българските общности извън пределите на страната ни.

 

По регламент за годишната награда „Българка на годината” се номинират българки, живеещи извънпределите на родината, които със своята активна дейност са допринесли за: 

 

  • опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света
  • защитата на българското национално достойнство
  • развитието на българските сдружения в чужбина (културни и професионални организации, училища, медии и др.) 
  • организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти, посветени на България
  • популяризирането на българската култура, историческо наследство и традиции  в съответните държави.

 

До 15 януари 2016 г. в Държавната агенция за българите в чужбина постъпиха 22 номинации от 14държави: Австрия, Аржентина, Великобритания, Германия, Италия, Румъния, Испания, Канада, Кипър, Норвегия, САЩ, Украйна, Хърватска и Чехия.  

   

Името на носителката на отличието на ДАБЧ „Българка на годината 2015” ще бъде обявено на церемонията.

 

Информация за всички номинирани българки ще бъде публикувана на сайта на ДАБЧ след тържествената церемония.

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта