Сп.”Хемус”, Унгария отбелязва юбилей

На 27 септември 2016 г. от 19.00 до 20.00 ч.в Литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата в София ще се състои юбилейна вечер на сп. „Хемус“. 25 години списанието се издава от българи в Унгария.

 

Първият брой на сп. „Хемус“ излиза в Будапеща през 1991 г. „Хемус“ е двуезично тримесечно българско обществено-културно списание, основано от Дружеството на българите в Унгария.

 

Сп.”Хемус” е списвано и отпечатвано в Будапеща. Разпространява се в  Унгария.

 

След 1995 г. „Хемус” е издание на Българското републиканско самоуправление. Списанието се издава с материалната подкрепа на Фонд „За националните и етническите малцинства в Унгария“. Първият главен редактор на „Хемус“ е г-н  Тошо Дончев.

 

Главният редактор на списанието днес г-жа Светла Кьосева е и директор на Българското училище по роден език в унгарската столица. Г-жа Кьосева  превежда съвременна унгарска поезия и проза.

 

В превод на г-жа Светла Кьосева в България са излезли над 150 публикациикниги на автори като Имре Кертес, Петер Естерхази, Петер Надаш, Ласно Краснахоркаи, Адам Бодор, Ендре Кукорели и др.

 

В Юбилейната вечер на сп.”Хемус” в НДК ще се представи и Театрална формация „Малко театро“От 20 години формацията играе на унгарска, българска и европейска сцена.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта