МЯСТО НА СИЛАТА

МЯСТО НА СИЛАТА

МЯСТО НА СИЛАТА

Документален филм, продължителност 1ч 40 мин.

Сценарист, режисьор и продуцент Татяна Станева

Генерален партньор – Център за развитие на Бесарабия

29 март 2019 г. от 18.30, кино „Люмиер“ (Малкото НДК)

 

Бесарабските българи и България... Познаваме ли се? Какво знае България за нас, бесарабските българи? Знае ли кои сме, с какво живеем, какви са болките и копнежите ни?..
Пълнометражният документален филм на бесарабската българка Татяна Станева "Място на силата" дава отговор ако не на всичките, то поне на част от тези въпроси. И отговорите са болезнено искрени, защото се базират на преживяното. От нея самата, от предците й, от съселяните.

Документалната лента показва уникалността и автентичността на българското село Чушмелий в Украйна, откъдето родом са българския учен Димитър Агура и ген.Георги Агура. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик (основният и най-доходоносен занаят на чушмелийци), зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването на българите в Бесарабия, но и да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи; да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии и гладомора, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави.

Това е филм-летопис за паметта на една малка българска общност, който може да подбуди всеки от нас да се замисли за своите корени и мястото, от което черпи сила за живот.

В хода на прожекцията ще бъдат показани уникалните снимки на художника-фотограф Александър Барон, запечатлели процеса на работа върху филма, както и уникалните домашно тъкани пешкири от колекцията на Таня Янчева-Дукова, както и да чуят фолклорни изпълнения, запазени само и единствено в Бесарабия.

 

Прожекцията се реализира с финансовата подкрепа на

Държавната агенция за българите в чужбина

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта