ИА "Фокус": Юрий Граматик - Нашата основна цел е борба с асимилацията на българите в Украйна

ИА "Фокус": Юрий Граматик - Нашата основна цел е борба с асимилацията на българите в Украйна

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, пред Агенция „Фокус”.


Фокус: Г-н Граматик, кога е основан Конгресът на българите в Украйна?

Юрий Граматик: Конгресът на българите в Украйна беше основан през 2007 година. Основните ни цели са изпълнението на законите на Украйна, които касаят националните малцинства. Това са няколко направления. Първо – образователни програми, второ – книгоиздаване, и трето – това са културни прояви. Общо взето, нашата основна цел е борба с асимилацията на българите, които живеят сега в Украйна.

 

Проблемът се състои в това, че основно българското население се намира в Одеска област. Това са приблизително 150 000 души и те живеят в южни райони, където се занимават със селско стопанство. Откровено казано, това са изоставащи райони и младежта отива в големи градове като Одеса, Иличовск, Киев. Попадайки в рускоезична среда, те започват да забравят своите традиции, своя език и своята култура. Ако става дума за смесени бракове, то децата вече от малки години не знаят български език, не говорят на него, не знаят нито една традиция. За съжаление, в Одеса българите официално са 150 000, неофициално, смятам, че някъде са към 200 000 - 250 000. Повечето от тях вече не се асоциират с България и нямат българско самосъзнание. Това е проблем, който аз със своите възможности, се опитвам да решавам.

 

Фокус: Как, смятате, трябва да се решава този проблем?

Юрий Граматик: Практически. Примерно, аз работя върху проект „Аз, буки, веди”. Това е образователен проект, който се състои от четири неделни училища. Те се намират в Одеса, Иличевск, Болград и Измаил. Учениците са 250 души. Това са деца от 6 до 18 години, които изучават български език, история на България, география на България, хореография, вокал и художествено изкуство, с национални мотиви, разбира се. По такъв начин успяваме поне 250 деца да сближим с езика и културата.


Нашите деца участват в различни конкурси, които се провеждат от Агенцията за българите в чужбина. Това са „България в моите мечти”, „Стефан Гечев”, „Прехвръкна птичка”, музикален конкурс. Участваме в конкурси, които се провеждат от Одеска градска администрация и областната администрация, за да демонстрираме на украинската общественост какво представлява българската култура и какво представляват децата от българските семейства. Нашите деца всяка година кандидатстват в български висши учебни заведения. Най-малко – двама-трима души всяка година влизат в различни висши учебни заведения – от медицина до филология.


Конгресът отбелязва всички дати на българската история. Например, на 1 март подготвихме концерт в зала „Леся Украинка”, на който поканихме българи и жители на Одеса от небългарски произход. Този концерт събра 350 - 400 души. Участваха хореографският състав „Кокиче” от училището „Аз, буки, веди” при Конгрес на българите в Украйна, хореографски състав „Лудо-младо” от Български младежки клуб „Актив”, вокален състав от „Аз, буки, веди”. Участваше и съставът „Български сърца” – това са родители на тези деца, които следват в нашите училища.

 

На 24 май всяка година провеждаме подобно мероприятие. Миналата година, отбелязвайки 135-годишнината от Априлското въстание, съвместно с Български младежки клуб „Актив” направихме флашмоб „Българско знаме”, което събра повече от 200 младежи от Одеса. Това стана на централния площад в Одеса на Куликово поле. После се събрахме на едно голямо хоро. Разбира се, че празнуваме и Деня на независимостта на България, и Деня на Съединението на България, и Деня на бесарабските българи, на 29 октомври. По коледните празници посещаваме най-различни места в Одеса – и областната администрация, и градската администрация, и редакциите на най-различни вестници и списания с нашите коледни поздравления.

 

Съвместно с клуба „Актив” провеждаме мероприятие – български КВН – Клуб на весели и находчиви. Това е състезание по хумор, игра, която тази година навърши 50 години. Този КВН се прави в Одеса само на български език. Няколко екипа се надпреварват по чувство за хумор в задачи, които получават. Тази година почнахме със седем групи. Сега ще провеждаме финал през април, и останаха три групи, които стигнаха до финала. Това става вече втора година подред. На финала събрахме 2000 души зрители в Одеския дворец на спорта.

 

Фокус: Откъде получавате финансова подкрепа?

Юрий Граматик: Ако става дума за „Аз, буки, веди”, то ние участваме в проект „Български език и култура зад граница”, който се спонсорира от българското Министерство на образованието - някъде на 60% от това финансиране, което е нужно. Останалото са спонсорски вноски от най-различни физически лица и организации.

 

Фокус: Какви са Ви плановете за 2012 година?

Юрий Граматик: През 2012 нашата организация празнува 5 години от своето създаване. Искаме да отбележим това събитие с един фестивал, който ще бъде шести подред, и се казва „Да тръпне българско сърце”. Ще продължим да работим с деца в училища. Искаме да спечелим повече конкурси, които сега се провеждат. Разглеждаме един проект по книгоиздаване - това е издаване на история на едно от бесарабските села – село Бабата. Да узнаят хората за това село - как е било създадено, кои са хората, които са живели в него, кои са преселници, от кои градове на България са преселени. Имаме големи планове. Разбира се, най-основното е моралната подкрепа, която търсим от бесарабски българи, и, разбира се, от България, от българи, които живеят в България. Много е приятно, когато те се интересуват от нашата работа и помагат.

 

Фокус: Какви още книги са издадени по програмата за книгоиздаване?

Юрий Граматик: Книгата „Болградска гимназия” за историята на Болградска гимназия с автор Никола Караиванов. В годината, когато Болградска гимназия отбеляза 170 години, дарихме 2000 бройки от тази книга, които бяха раздадени на библиотеки и български училища. Издадохме книга, която осветява историята на могилата на хан Кубрат, която е намерена в село Малое Перещепино, Новосанджарски район, Полтавска област. Тази година се навършва сто години от намирането на тази могила и участваме в Организационния комитет по отбелязване на тази дата. За пет години издадохме шест книги, свързани с историята на България, историята на бесарабските българи и литературните прояви на бесарабските българи.

 

Фокус: Достатъчни ли са връзките с България, според Вас, и на какво трябва да се обърне внимание в тази насока?

Юрий Граматик: Връзките с официалните институции са много добри, защото се намираме в постоянен контакт с Агенцията за българите в чужбина. Предавам много поздрави и голяма благодарност на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, който подпомага всички наши инициативи, на директора на дирекция „Български общности и информационна дейност” Кони Димитрова и на главен експерт в ДАБЧ Валерий Радолов. Намираме се в постоянен контакт с Министерството на образованието по проект „Български език и култура зад граница”.

 

Участваме в работата на Световния парламент на българите и Асоциацията на българите по света със седалище във Варна, с президент Григор Велев. Работим в постоянна връзка и с Максим Страхилов, секретар и член на Управителния съвет на асоциацията. По такъв начин се стремим да разпространим информация и за нашите мероприятия в България, и, разбира се, за проявите на тези организации в Украйна сред българската диаспора.

 

В Украйна има българи, които знаят своята история, обичат своя език, пазят своите традиции. Ние също сме българи и искам връзката, която имаме с България, да бъде силна и неделима.

 

Фокус: Има ли потенциал за повече икономически връзки и стокообмен между България и Украйна?

Юрий Граматик: Безусловно. Първо, мога да кажа, че Украйна е износител на стомана, а България е потребител на този продукт. Второ – български храни, които се произвеждат в България - това са месо, субпродукти и вино – нещо, което липсва на украинския пазар. От ценова гледна точка, българската продукция е конкурентоспособна на украинския пазар. Разбира се, има голям потенциал за такива връзки.

Фокус: На какво ниво са връзките между България и Украйна, според Вас?

Юрий Граматик: Знаете ли, когато влизаш в супермаркет и виждаш на щандовете вино от Испания, Франция, Чили и Аржентина и не можеш да намериш българско вино, това е някак си неразбрано, най-малко.


Ала ЖЕЛЕЗКОВА

 
http://www.focus-news.net/?id=f20743 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта