ИА “Фокус”: Йордан Колев, ДАБЧ: Сборникът на братя Миладинови „Български народни песни” връща българите като равноправни в европейската култура

ИА “Фокус”: Йордан Колев, ДАБЧ: Сборникът на братя Миладинови „Български народни песни” връща българите като равноправни в европейската култура

Братя Миладинови и Григор Пърличев са едни от народните будители. Това каза пред Агенция „Фокус” Йордан Колев – експерт в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), във връзка с провеждането на кръгла маса по повод 150-годишнината от издаването на сборника на братя Миладинови „Български народни песни” и на техния последовател и съратник Григор Пърличев.
По думите на Колев – огромна е ролята на тези личности в българската история.
В началото на 19 век в цяла Европа се наблюдава едно отношение към фолклорната традиция, публикуват изследвания на фолклора на славянските народи. В Москва се създава една група от български студенти – Райко Жинзифов, Константин Миладинов, Любен Каравелов, които работят за род и родина. Братя Миладинови си поставят за цел да докажат, че българския народ има фолклор. Първо Димитър Миладинов извършва събирателска дейност със своята дългогодишна учителска работа в Прилеп, Охрид, Кукуш. Константин също му помага и така те създават сборника „Български народни песни”, който предизвиква сензация, когато излиза. Тогава редица страни са приели, че българският фолклор съществува, тъй като дотогава не са знаели за него, разказа експертът. Той отбеляза, че сборникът на братя Миладинови връща българите като равноправни в европейската и славянската култура, че българите са народ с голямо поетично творчество, което заслужава внимание. Бащата на братята Миладинови е бил грънчар, а майка им е била народна певица, заради което те са израснали в среда, която е възпитала у тях отношение към красивото, музиката, фолклора. За българския църковен въпрос в Македония братя Миладинови имат голям принос, тъй като Димитър Миладинов, наред с учителската си практика, агитира в полза на екзархията и събира средства за построяването на църквата „Св. Стефан” в Цариград. Двамата братя умират в затвора в Цариград с разлика от няколко дни, точно когато излиза сборникът им. Смъртта им съвпада с появяването на изданието, което предизвиква възторг у всички учени слависти. Те отбелязват, че братята са умрели за българщината, обясни историкът.
„Сега, 200 години след рождението на Димитър Миладинов, 150 години след издаването на сборника се получава фалшива постановка, че тези хора не са българи, конструират се всевъзможни измислици около биографията им, а тогава всички отбелязват, че става дума за български песни, създадени от българи, загинали за своята кауза. Това, че по-късно е измислен македонизмът и заради него се пишат всевъзможни глупости... Братя Миладинови дават ново самочувствие на българите. Константин Миладинов упорито се бори да не се наложи понятието Македония за неговото родно място, защото подозира, че това ще бъде спекулативно и провокативно използвано, както доживяхме да го видим. Той навсякъде се опитва да наложи понятието Югозападна България”, коментира Колев. Той посочи, че Григор Пърличев е ученик и последовател на братя Миладинови. Димитър Миладинов е оказал голямо влияние върху него не само като учител, а въобще. Пърличев, както и двамата братя, са завършили гръцки език и са го владели съвършено. Пърличев написва поемата „Сердарят”, която представя в анонимен конкурс в Атина. Комисията приема поемата за най-добрата, а на автора й следва да се връчи лавров венец. Пърличев заявил пред журито, че е българин, че е спечелил конкурса като българин и няма да се възползва от стипендия – да твори за гръцката култура, подчерта Йордан Колев.
На събитието днес ще бъдат показани части от документалните филми „Потомци на братя Миладинови“, „Потомците разкават: имат думата потомците на братя Миладинови“, „Двата Миладина“ и „Григор Пърличев“, направени преди време за различни годишнини.

Аделина ГЕОРГИЕВА
 
Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта