ИА „Фокус”: Първото почетно консулство на България в Румъния се открива в Тимишоара

ИА „Фокус”: Първото почетно консулство на България в Румъния се открива в Тимишоара

29.04. 2011

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Росен Иванов и експертът от агенцията Маргарита Ралчева са на посещение в Тимишоара, Румъния. От 17.00 часа днес там ще бъде открито българско консулство. „Това е едно изключително събитие – открива се първото почетно консулство на България на територията на Румъния. За сравнение мога да кажа, че Румъния притежава три почетни консулства в България – във Видин, Силистра и Бургас”, каза пред Агенция “Фокус” Росен Иванов, председател на ДАБЧ.

За почетен консул на България в Тимишоара е определен Георги Наков, заместник-председател на Съюза на банатските българи и кмет на Стар Бешенов, което е най-голямото населено място с българи в румънски Банат.

Сутринта представителите на ДАБЧ са провели срещи с представители на местната областна и общинска администрация в Тимишоара и местния католически епископ, с Търговско-промишлената палата на града и нейния председател. Присъствали са и посланикът на България в Република Румъния Валентин Радомирски, Николай Миркович, депутат от Българското национално малцинство в румънския парламент, бъдещият почетен консул Георги Наков.

„Пред всички тези институции представихме позициите на нашата държава за необходимостта от откриването на такова почетно консулство и изразихме надеждата, че за в бъдеще ще продължат тези добри контакти и нашето ползотворно сътрудничество с местните власти. Постарахме се да осигурим подкрепа и логистика на г-н Наков в неговата бъдеща дейност. Приема се добре това, че представители на толкова български институции, като Посолството на България в Букурещ и ДАБЧ, подкрепят неговата дейност. Постарахме се да има сериозен бекграунд при началото на неговата дейност, за да може да има полза от това почетно консулство” – каза Росен Иванов. Убеден съм, че г-н Наков ще се справи добре със задълженията си, защото е сериозен и отговорен човек – заяви Росен Иванов.

Първата задача на почетния консул на България в Тимишоара е на 11 май да доведе 20 деца от област Банат в Румъния и още 20 от Иваново в област Войводина на Сърбия на Спартакиадата в град Банско. Тя се организира съвместно от Община Банско, Министерство на физическото възпитание на спорта и ДАБЧ.

През Тимишоара минава един от най-използваните пътища на българите за Западна Европа – Видин – Калафат – Тимишоара за Унгария. Очакваме да има доста интензивен оборот и контакти с българите – каза Росен Иванов. След откриването на Почетното консулство тази вечер от 17.00 часа е предвидена концертна програма за гостите.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта