ИА „Фокус”: 35 деца от България и чужбина участваха в проект по програмата „Младежта в действие”, за да се научат как да бъдат по-активни

ИА „Фокус”: 35 деца от България и чужбина участваха в проект по програмата „Младежта в действие”, за да се научат как да бъдат по-активни

09.09.2011

Ловеч. 35 деца от България и чужбина участваха в проект по програмата „Младежта в действие”, за да се научат как да бъдат по-активни. Пред Агенция „Фокус” Маргарита Ралчева, експерт в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), разказа за проекта „Активно и позитивно гражданство” на асоциацията „ Български детски и младежки парламент”, който бе осъществен в Ловеч и подкрепен от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Проектът е финансиран по програмата „Младежта в действие” на Европейската комисия. Участвали са 35 деца от България, Молдова и Унгария, както и от Български младежки клуб „Актив” от Украйна. Участниците са проявили голям интерес към програмата „Младежта в действие” на ЕК и много от тях са решили и да изготвят проекти за обучение и обмен.

Представителите на ДАБЧ са участвали в последния панел на събитието, който е имал за предмет да разясни как се осъществява общуването с държавни институции. „Освен, че представихме Агенцията, представихме и работата ни с младежки организации и дейността ни, насочена към младите хора. Те имаха възможността да разберат дали ние можем да им помогнем за техни бъдещи проекти”, обясни експертът.

Младежите от Молдова и Украйна, които не са членове на Европейски съюз, са разбрали за новите възможности. Целта на проекта е младите хора да бъдат по-активни, да участват в различни програми и проекти, да се занимават с благотворителност и др.

Чрез програмата може да се види доколко са активни младите хора, да споделят опита си един с друг. Има различна активност и в различни отношения, смята Ралчева.

Тя отбеляза, че от младежките организации търсят ДАБЧ, когато искат да правят нещо в България и им трябват връзки с институции – на местно или на национално ниво. „Те могат да се обръщат към нас за всеки даден проект, ние можем да им съдействаме, да им кажем как по-удачно то би се случило. Имаме и голяма база данни и контакти по цял свят”, подчерта Маргарита Ралчева.

http://www.focus-news.net/?id=n1563749

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта