Дискове

Дискове

  • „България – това сме всички ние”

    Поредицата от мултимедийни дискове под наслов „България – това сме всички ние” е продиктувана от интереса на българските общности в чужбина към България и на българската общественост към нашите сънародници по света. През 2006 г. се издадоха първите дискове с информация за българите в Централна и Западна Европа (1) и Общността на независимите държави (2). Описани са формирането на общностите, географското разположение, броят и статутът на българите, както и техните организации – дружества, църковни общини, училища, медии. Могат да бъдат намерени данни за лекторатите по български език и култура в университетите на съответните държави. Продуктите съдържат и любопитна информация за български магазини, ресторанти и кафенета в различните страни от тези региони. Текстовете са придружени със снимков материал. Включени са и сведения за страната ни – информация за присъединяването й към Европейския съюз и областите в България.

 

  • Самоучител по български език за начинаещи "Език свещен на моите деди"

    Самоучителят е посветен на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Предназначен е за лесно и забавно изучаване на българската азбука и някои основни правописни правила. Кратките текстове са подбрани така, че да въздействат и провокират любознателността, да допринесат за опознаване на страната ни – нейната история и география, а също така да формират национално самочувствие и самосъзнание.

    Главната целева група са децата на българите, живеещи в чужбина, които разбират и говорят в някаква степен български език, но имат затруднения с писаното слово. 

    Разработен е през 2007 г. Освен, че е публикуван на сайта на агенцията за свободно ползване, той е издаден и на дискове, които се разпространяват сред най-младото поколение наши сънародници в чужбина. 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта