Актуално: Студентите ни във Великобритания се обединяват

Актуално: Студентите ни във Великобритания се обединяват

При огромен интерес се проведе първата среща на българските студенти в Обединеното кралство и Северна Ирландия, организирана от Посолството на Република България в Лондон. Министър Сергей Игнатов беше специален гост на срещата и сподели с младите хора визията на държавата за развитието на образованието и науката в България съобщиха от образователното министерство, предаде КРОСС.
Проф. Игнатов изрази надеждата си, че студентите ни в Лондон ще се завърнат в родината, за да помогнат за просперитета на България. Бяха обсъдени също и трудово-социални въпроси с практическа насоченост. Младите хора се убедиха, че България е загрижена за тях и е готова да се вслуша в желанията и съветите им, да помага за бъдещето им, независимо какъв ще бъде техният избор.
Студентите обявиха своето решение да се обединят в една организация на всички български учащи се във висшите учебни заведения на Великобритания. Посланик Любомир Кючуков ги увери, че могат да разчитат на подкрепа от страна на посолството. В Лондон има сериозно изградена структура от функциониращи сдружения на българите, чиито пример е завладяващ. Такова младежко обединение е необходимо и за да има пряк диалог с Министерството на образованието, младежта и науката, увери ги Сергей Игнатов.
По-рано същия ден министър Игнатов се срещна с директори и преподаватели от българските училища във Великобритания и Република Ирландия. За първи път от десетилетия министър на образованието пристъпи прага на българското ни училище в Лондон, сподели Снежина Мечева, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина. Бяха обсъдени основните проблеми на образованието ни по роден език, история и география извън пределите на родината. Поставените въпроси засягат всички над 170 български училища зад граница. От името на Асоциацията на българските училища в чужбина на министъра бе връчена папка с близо 90 страници документация, засягаща основните проблеми, както и предложения за тяхното решаване. Проф. Игнатов се ангажира лично с поставените въпроси и изказа удовлетворението си от постигнатото през годините от българските просветители.
В срещата участваха Любомир Кючуков, посланик на България във Великобритания, д-р Ирина Чонгарова, сътрудник на "Център за изследване на национализма, етничността и мултикултурализма" при университетите Съри и Рохамптън, Лондон, представители на Държавната агенция за българите в чужбина, Агенцията по заетостта, Националния осигурителен институт, ИА „Главна инспекция по труда" и Българския Сити клуб в Лондон. Активност и заинтересованост проявиха българските студентски общества в университетите в Бирмингам, Единбург Кеймбридж, Кардиф, Лондон, Манчестър, Оксфорд и Портсмут.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта