Новини
Златна значка на ИАБЧ за проф. Пламен Павлов и резултати от проекта „Дигитална раница моята България“ във Велико Търново
20.04.2023

Вчера във Велико Търново изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова приветства участниците в представянето на резултатите от проекта „Дигитална раница моята България“. Проектът е разработен от специалисти във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи“ в партньорство със Съюза на Българите в Кипър и Българско Училище „Паисий Хилендарски“ в Атина, Гърция.

На събитието присъстваха представители на партньорските организации, както и от други български училища в чужбина. В рамките на събитието г-жа Манджукова има удоволствието да връчи златната значка на Изпълнителна агенция за българите в чужбина на проф. Пламен Павлов. Значката е учредена по случай 30 годишнината на Агенцията за българите в чужбина, а проф. Пламен Павлов е един от най-дългогодишните председатели на Агенцията за българите в чужбина.

В периода 1998 – 2002 година проф. Пламен Павлов е председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Работи за развитието на хоризонталните връзки между български дружества и организации от целия свят, като поставя акцент на т.нар. исторически общности в Украйна, Молдова, Румъния, Македония, Албания, Гърция, Западните покрайнини и други.

Той е участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти: серията от международни научни конференции и издания - „Българите в Северното Причерноморие“ (от 1992), на издигането на паметници на кан Кубрат при с. Мала Перешчепина до Полтава (2001), на св. св. Кирил и Методий в Микулчице (Чехия) (2009), и други. Инициатор е за създаването на наградата „Света Злата Мъгленска“ за българка на годината от общностите в чужбина (2009), както и на други инициативи, насочени към утвърждаването на единството на българската нация и връзките на България с нейните общности извън днешните ѝ граници.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта