Новини
Започна пети онлайн екоарт конкурс за рисунка „Приказният свят на природата – 2024“
17.05.2024

Сдружение „Дунавско сияние“ е инициатор и организатор на онлайн екоарт конкурс за рисунка „Приказният свят на природата – 2024“.

В първото му издание активно се включиха млади художници от Тараклия. Молдова, както и от съседна Румъния, което доказва, че конкурсът може по естествен път да бъде притегателно творческо поле за изява на българчетата извън България.

През вече отминалата 2023 г. в конкурса се включиха над 700 млади творци от България, включително и българчета от Испания, Италия, Португалия, Германия, Великобритания, Румъния, Република Молдова, Китай, Йордания, Люксембург, Франция и САЩ.

Основната цел на организаторите е разширяването на географията на конкурса, както и затвърждаването на конкурса, като значимо арт събитие, както за страната, така и за българската диаспора по цял свят.

Плакат и Регламент за участие в Пети онлайн конкурс за рисунка "Приказният свят на природата-24", организиран от СНЦ "Дунавско сияние" – Русе в партньорство с  Община – Русе и информационната подкрепа на Изпълнителна агенция за българите в чужбина може да прочетете в следващите редове: 

 

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ В ПЕТИ ОНЛАЙН ЕКОАРТ КОНКУРС ЗА РИСУНКА “ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА ПРИРОДАТА“

 

От 15 май 2024 г. /Световния ден на климата/,  стартира Петото /юбилейно/ издание на онлайн екоарт конкурс за рисунка „Приказният свят на природата ", организиран от СНЦ „Дунавско сияние“. Конкурсът се финансира от Програма „Култура“ на Община Русе.

В миналогодишното издание на конкурса свои рисунки изпратиха над 700 млади творци от България, включително и българчета от Испания, Италия, Португалия, Германия, Великобритания, Румъния, Република Молдова, Китай, Йордания, Люксембург, Франция и САЩ. С всяка година географията на конкурса се разширава и ние с основание можем да кажем, че той се превърна в значимо арт събитие, както за страната, така и за българската диаспора по цял свят.

Основната цел на конкурса е: чрез средствата на изобразителното изкуство да се провокира креативност и лична позиция към опазване на околната среда.

В него  могат да участват ученици от 1-ви до 12-ти клас. Класирането ще се извърши в три възрастови групи:

  • Ученици от 1-ви до 4-ти клас;
  • Ученици от 5-ти до 7 - ми клас;
  • Ученици от 8-ми до 12-ти клас.

Няма ограничение в използваната художествена техника. Участва се само с една рисунка, която трябва да бъде сканирана или заснета с фотоапарат/телефон и да бъде изпратена като прикачен файл във формат / JPG / на  e-mail: ekg35@abv.bg; prikasniyat@abv.bg  или като лично съобщение на официалната фейсбук страница на Сдружение-Дунавско-сияние.

Рисунките трябва  да бъдат авторска композиция и да са придружени със следната информация: трите имена на участника, държава, град, училище, клас и телефон или e-mail за връзка.

Професионално тричленно жури ще оценява художествената стойност на творбите онлайн. Освен това, организаторите от СНЦ „Дунавско сияние“, ще премират с по една допълнителна „Бонус точка“, тези рисунки, които:

  • Имат кратък текст-мото, изразяващо личното отношение на художника към опазването на околната среда;
  • Отразяват природните красоти на нашата страна – България. Картините трябва да са съпроводени с текст, указващ географското място на творбата.;
  • Имат сюжет свързан с пъстротата и многообразието на великата европейска река – река Дунав.

 И тази година ще се насърчават творби с общ сюжет „Приказният свят на моята България“.

Класираните на първите три места участници от всяка една възрастова група ще получат награди, грамоти и почетни медали.

     Новост за този Юбилеен конкурс е учредяването на Комплексни награди /Плакет/ - за най-изявени комплексни участници от: училища, читалища, школи по изобразително изкуство, ателиета по рисуване и др.

Всички рисунки от конкурса ще бъдат експонирани на виртуална изложба във ФБ страницата на сдружението. Предвижда се и организиране на традиционна реална изложба през месец септември, в която ще могат да участват първите тридесет творби от всяка възрастова група.

Още една новост в конкурса: в реалната изложбата ще участват оригиналните творби на призьорите /класираните на първите три места от всяка категория/. Куриерските услуги са за сметка на участниците. Представените творби не се връщат, а остават във фонда на конкурса и в бъдеще ще са част от пътуващи експозиции в различни институции – училища, читалища, библиотеки, галерии и др.

Начало на конкурса – 15 май 2024 г . - Световният ден на климата.

          Краен срок за предаване на рисунките – 17 юни 2024  г./ Световен ден за борба със сушата/.

Резултатите ще бъдат обявени  в страницата на Сдружението на 28 юни 2024 г. / В навечерието на Деня на река Дунав /.

Организаторите си запазват правото да използват участвалите в конкурса творби за екологични каузи, като задължително посочват автора.

 

За повече информация и въпроси: GSM 0882173710 / инж.Емил Георгиев – председател на Сдружение „Дунавско сияние“.

Снимки: Сдружение „Дунавско сияние“

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта