Новини
Започна новата учебна година в българските училища зад граница - част 2
19.09.2023

Българските училища зад граница откриха новата учебна година. В следващите редове ще може да прочетете и видите част от настроението, емоциите и преживяното от децата, родителите, учителите и ръководителите в българските училища зад граница. Запечатани са вълнуващи кадри, от началото на новата година и са описани с думи, които предават емоцията, вълнението и радостта на малки и големи жадуващи да получават и да дават знания.

Снимки и информация: АБУЧ

Начало на учебната година в български училища в Лос Анджелис (САЩ), Мюнхен (Германия), Солун (Гърция) и Палма де Майорка (Испания).

 

БУ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" - ЛОС АНДЖЕЛИС, САЩ

 

 

Отново е септември, пъстър и щедър, но и необикновен. Училищното звънче за поредна година призова любознателните деца в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий‘" в Лос Анжелис. Мило, много емоционално и тържествено беше откриването на новата учебна 2023-2024 година. Много усмивки, вълнение, пъстри цветя, радостен детски глъч и прегръдки за "Добре дошли" изпълваха украсената зала.

 

 

По традиция, всички малки и големи сладури минаха под венеца и се почерпиха с вкусна питка с мед за да е сладка, лека и щастлива учебната година. Директорът на училището Живка Костова поздрави любознателните ученици и всички присъстващи с първия учебен ден и им пожела да са здрави, упорити и жаждата им към знания и любовта към България никога да не угасва. Гости на тържеството бяха генералният консул Бойко Христов и консул Райко Дундалов. Г-н Христов пожела много успехи и жажда за знания на всички български деца през новата учебна година и по традиция подари книжки. С песничка и стихчета нашите прекрасни деца поздравиха присъстващите, а по-големите ученици дадоха съвети на милите първолачета.

 

 

След официалната програма започнаха и учебните занятия на любознателните сладури, събрали се да учат езика на мама и тати, на баба и дядо, историята и традициите на древна България, за да не прекъсва връзката с родината.

На добър час на всички ученици, учители и родители!

Да е честита, спорна и успешна учебната година за българчетата в града на ангелите и навсякъде по света!

Още от вълнуващото събитие може да видите ТУК.

Живка Костова,

БУ "Св. св. Кирил и Методий" - Лос Анджелис

 

 

БУ "ДОРА ГАБЕ" - МЮНХЕН, ФР ГЕРМАНИЯ

 

 

На 16.09.2023 г. официално открихме новата 2023-2024 г.

С над 240 ученици и екип от 30 учители и преподаватели, започваме годината с вяра, надежда и светлина в очите и сърцата!

Честита да е новата учебна година в новата ни училищна сграда *Gerastr.6, 80993 MünchenBulgarische Schule in München „Dora Gabe“ e.V. Децата ни се учат в просторни, светли и модерно оборудвани класни стаи и тичат свободни в междучасието в просторен вътрешен двор. Диванчета за отдих и кът за общуване са другите предимства на новата ни сграда.

Поздравления към учителите, децата и техните родители отправиха генералният консул на Република България в Мюнхен - г-н Драгомир Димитров и енорийски свещеник, свещеноиконом Недялко Калинов.

 

 

Поздравления отправиха и директорът на училището - г-жа Мима Пенчова, и Управителният съвет на дружеството - г-жа Преслава Костова и г-жа Елена Атанасова.

"На прага сме на една вълнуваща нова учебна година. Всяко начало е изпълнено с интерес, любопитство и очаквания – за срещи с добри хора, верни приятели, любящи учители. Изпълнено е с желания – за знания, за весели дни и за заслужени победи.

Всички Вие, мили деца, сте победители! Всеки ден вие доказвате на нас, възрастните, че можете и успявате – да станете рано в събота, да дойдете усмихнати на българско училище, да сте упорити и всеотдайни и да печелите своите битки... със знание.

 

 

Бъдете смели и уверени! Сполука и на добър час!

Без всички Вас, уважаеми учители, уважаема г-жо директор, скъпи родители, мили деца, просветното дело няма как да бъде продължено. Нека продължи да ни свързва, споделеният стремеж към знания!"

Преслава Костова,

БУ "Дора Габе" - Мюнхен

 

 

БНУ "СВ. ВМЧК. ГЕОРГИ ЗОГРАФ" - СОЛУН, ГЪРЦИЯ

 

 

На 16.09.2023 г. училището "Св. Вмчк. Георги Зограф" в гр. Солун отвори за поредна година врати, за да посрещне всички деца, жадни за нови знания и умения, очаквани предизвикателства и нови приятелства.

Мили деца, черпете жадно и неуморно от извора на знанията, наслаждавайте се на всичко, което Ви се предлага, творете и се забавлявайте!

На преподавателите - здраве, мъдрост и непресъхващо желание за ограмотяване. Научете децата на постоянство и създайте в тях любов към четенето, стремеж към науката!

Честит първи учебен ден! Весела и спорна година!

БНУ "Св. Влмч. Георги Зограф" - Солун

 

 

ПБНУ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" - ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА, ИСПАНИЯ

 

 

Честит 1-ви учебен ден!

На добър час и успешна учебна 2023-24 година!

ПБНУ "Св. Иван Рилски" - Палма де Майорка

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта