Новини
Започна новата учебна година в българските училища зад граница - част 1
19.09.2023

Българските училища зад граница откриха новата учебна година. В следващите редове ще може да прочетете и видите част от настроението, емоциите и преживяното от децата, родителите, учителите и ръководителите в българските училища зад граница. Запечатани са вълнуващи кадри, от началото на новата година и са описани с думи, които предават емоцията, вълнението и радостта на малки и големи жадуващи да получават и да дават знания.

Снимки и информация: АБУЧ

Начало на учебната година в български училища във Великоритания, Ирландия, САЩ, Испания, Австрия, Молдова, Кипър

 

БУ "СЛОВО" - ОКСФОРД, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

 

 

Ученици, преподаватели и родители открихме заедно на 9 септември 2023 г. учебната година в БУ „Слово“, Оксфорд.

За първокласниците бе организирано специално посрещане, като бяха спазени всички българските традициии за този любим първи ден в училище, а второкласниците за първи път теглиха късмети за учебната година.

 

 

Всичките ни ученици, от най-малките до осмокласниците, присъпиха прага на училището с много усмивки и ентусазъм в очакване на новите приключения по пътя на знанието!

На добър час, мили деца!

Успешна 2023-2024 година!

БУ "Слово" - Оксфорд

 

БУ "РАЙНА КНЯГИНЯ" - ДЪБЛИН, ИРЛАНДИЯ

.

 

Мощният глас на звънчето и ароматът на прясно откъснат здравец, помните ли ги? Вечните символи на едно начало, споменът за един свещен храм - училището. И една дата - 15 септември. Начало на училището и отворените врати на храма на знанието.

За нас - българите в Ирландия, това винаги е малко по-различно като дата, но точно същите преживявания и емоции, дори по-силни!

16-и септември 2023 година за пореден път отвори врати нашето Българско училище "Райна Княгиня"! Бяхте с нас?! Значи знаете какво е да чуеш пронизващият сърцето писък на гайдата и звънкият глас на момичето, сливащи се в едно. Точно като нашата заедност и желание винаги да даряваме знание, обич и сила, и вяра да е живо всичко българско и родно.

 

 

Изпълнихме училищния двор! Засвети той, огрян от радост, въпреки мрачния и влажен ирландски ден.

Деца откриха началото на Празника! Г-жа Зорница Гоган топло приветства всички присъстващи. Скъпи наши гости в този ден бяха посланикът на Република България в Ирландия, г-жа Ваня Андреева-Малакова, и г-н Росен Спасов - завеждащ Консулска служба към Посолството на Република България в Ирландия. Посрещнахме с аплодисменти новия Посланик, г-жа Ваня Андреева - Малакова, която се представи и изрази възхищение и уважение към личната мотивация на родителите да водят децата си всяка събота в училище, към тяхната ангажираност да изкарат целия курс на обучение. Сподели, че е невероятно впечатлена от срещата с учителския екип и директора на Училището, от професионализма и отдадеността на всеки член на екипа. 

Функцията на училището е много повече от това, което изглежда - каза тя. И изрази желание да влезе в час и сподели с учениците за ролята на дипломатическите мисии в чужбина. Завърши със специални благодарности към учителите и пожелание за интересна и успешна учебна година.

А водещите ни припомниха традицията и отново аплодирахме малките първокласници! Първи клас и наистина първото начало, пътят, отдето започва знанието! Искрящи очи и заразявща детска радост и вълнение! Валентина Лазарова смело ги поведе по пътя! Пътят на знанието за род и Родина и свещения български език!

 

 

И всеки крачеше, отчупил парченце прясно опечена питка, по традиция. Питката и гостите обиколи и остави следа за вкусен български истински хляб.

После един след друг децата ни поеха към широко отворените врати на старото ирландско училище, водени от своите учители.

А учителите - те нямат нужда от представяне. Един екип, поел този път в далечната 2010 година, та до днес. Екип с доказан професионализъм и значимост, държащ в ръце и сърце вашето най-скъпо - децата.

Новите попълнения са само доказателство за неуморната ни работа и целта ни да сме средище на българската култура и знания за български език, традиции, история и география.

Това беше ден със силни емоции. Запомнящи се, изпълващи сърцата с гордост и обич!

Отново си пожелаваме сила, устрем, вяра и нестихваща обич към и за децата на България и всички, милеещи за роден език!

Да е пътят ни все напред, да го вървим изправени, усмихнати и горди от постигнатото - учители, ученици и родители!

Да бъде! Да се множат децата и успехите ни, училище любимо!

На добър час! 

БУ Райна Княгиня" - Дъблин
 

 

БНУ "ЗНАНИЕ" - ЧИКАГО, САЩ

 

Източник: ФБ профил на Светослав Станков

За 19-а поредна учебна година отвори врати Българско неделно училище "Знание" в Чикаго, чийто директор е г-жа Лиляна Паслиева. Тържеството бе уважено от българския генерален консул в Чикаго. В предградията на Чикаго има 13 български неделни училища.

 

БУ "ЗОРА" - СТРАФОРД, ФИЛАДЕЛФИЯ, САЩ

 

 

Честита нова учебна година!

На 16-и септември училище „Зора“ – Филаделфия отвори вратите си за 7-ми пореден път, за стари и нови ученици от района, както и от цяла Америка. Бихме първия училищен звънец, раздадохме учебниците, разказахме си как е минало лятото, потанцувахме народни хора и си обещахме да се виждаме често.

 

 

Пожелаваме на всички семейства спорна и успешна учебна година!

На добър час, мили ученици! Пожелаваме ви новата учебна година да е изпълнена с нови знания, предизвикателства, нови приятелства и игри!

БУ "Зора" - Филаделфия

 

ПБНУ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" - МОСТОЛЕС, МАДРИД, ИСПАНИЯ

 

 

На 17 септември 2023 г., в деня на Светите София, Вяра, Надежда и Любов, отвори врати Първо българско неделно училище "Св. Иван Рилски" - Мостолес.

 

 

Химн на училището:

Текст: Петя Божилова

В Мостолес има училище, което
като магнит във събота ни сбира.
Бяло, зелено, червено е сърцето му,
Аз, Буки, Веди в душата му извира.
И, макар така далеч от бащина Родина,
всеки път, щом влезем в теб, Училище любимо,
дума по дума, час по час,
с учители, с другари,
български дух укрепваш в нас.
Ние ще го опазим!
Завета твой ще помним, той е ясен
и ще ни свети по пътя наш след време:
и ний сме внуци на земя прекрасна,
достойни внуци на юнашко племе!

 

БЪЛГАРО-АВСТРИЙСКО УЧИЛИЩЕ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" - ВИЕНА, АВСТРИЯ

 

 

На 15 септември 2023 г. Българско-австрийско училище „Св. св. Кирил и Методий” - Виена отвори врати за 32-ри пореден път. Гости на държеството бяха българският посланик в Австрия Десислава Найденова-Господинова, директорът на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ Румяна Конева и др.

 

БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В КИШИНЕВ, МОЛДОВА

 

 

Откриване на новата учебна година в Българското неделно училище към Научното дружество на българистите в Република Молдова

На 17 септември 2023 г. в българската библиотека „Христо Ботев” в гр. Кишинев за 10 път звънецът огласи началото на новата учебна година в Българско неделно училище в гр. Кишинев към Научно дружество на българистите в Република Молдова (БНУ към НДБ в РМ). Ние започнахме, както винаги, в първата неделя след 15 септември, когато стартира учебната година в България.

Радостни гласове, цветя, прегръдки, нови снимки със стари приятели и нови молби за зачисление в БНУ – това беше атмосферата на деня на откриването на новата учебна година.

Тази година честта да бият звънеца беше възложена на най-малките ученици – шестгодишните Максим и Валерия.

Преподавателският екип на БНУ, родители и ученици усетиха колко надеждно подкрепя България стремежа на бесарабските българчета да учат родния си език и култура чрез видеопоздрав на Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Молдова г-жа Мая Добрева. В топлите думи за приветствие наред с пожеланията за спорна, добротворна учебна година прозвуча и много важното напътствие за нови приятелства, които да дарява БНУ.

 

 

Председател на Научното дружество на българистите д.и.н. Иван Думиника поздрави цялата общност на БНУ и пожела новата учебна година да мине интересно и плодотворно „с книжовността, таз сила нова”. И обеща и занапред максималната подкрепа на БНУ от Научното дружество.

С изключителен интерес беше посрещната презентацията „БНУ към НДБ на 10 години. Делници и празници”, която коментираха ученичките Ирина Рацеева и Анна Урум. Най-ярките моменти от живота на БНУ, запечатлени в снимките, се съпровождат с надписите в първо лице, множествено число – от НИЕ: учим родния си език, правим театрализации, тачим българските традиции – лазаруваме и коледуваме, печем баници, играем българско хоро в центъра на Кишинев, посрещаме скъпи гости, благодарим за подкрепата и т.н. А новите снимки, направени днес, илюстрират колко са пораснали нашите ученици. Днешните 12-класници весело откриваха себе си на снимките отпреди 7-8 години.

Сърдечни приветствия и пожелания на учители, родители и ученици бяха казани от Родителския съвет на БНУ – председателя Татяна Спъну и члена на Родителския съвет Татяна Илко.

Преподавателският екип – доц. Надежда Кара, магистър Надежда Рацеева и доц. Елена Рацеева в своите приветствия мотивираха учениците и ги настроиха на интересна и плодотворна работа, която носи успех и радост.

 

 

Тържеството завърши с връчването на библиотеката „Христо Ботев” на скъп символичен подарък, получен за БНУ към НДБ от колекционера Валентин Петков от гр. Силистра, представител на Националното дружество „Традиция”. Става дума за уникалния бюст на Христо Ботев, създаден преди повече от 100 години, в края на XIX век, с 4-те портрета на българските възрожденци по основанието си: на Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Любен Каравелов и Васил Левски.

След тържеството учениците и учителите посетиха етнофолклорния фестивал „Единство в многообразието”, организиран от Агенцията за междуетническите отношения, където имаше и българското представителство, звучаха наред с другите и българските песни. В този фестивал взеха участие и нашите ученици, които в рамките на извънкласната дейност изпълняват автентичния фолклор на бесарабските българи под ръководството на Анна Пагур, ръководител на етнофолклорния състав „Въгленче”.

Пресслужба на Научното дружество на българистите в Р Молдова

Източник: ndb.md

 

БУ "НИКОЛА ВАПЦАРОВ" - НИКОЗИЯ, КИПЪР

 

 

Новата учебната година в в БУ "Никола Вапцаров" - Никозия, Кипър, започна на 9 септември.

Първи учебен ден, в който учениците получиха своите учебници. Получиха и първите си домашни.

Благодарим на отец Станислав Симеонов за отслужения водосвет за здраве и освещаването на училището ни и началото на една успешна година!

БУ "Н. Вапцаров" - Никозия

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта