Новини
Юбилеен концерт на Българското училище „Иван Вазов“ в Париж
23.05.2024

На 19 май 2024 г. организираното от сдружение „Христо Ботев“ Българско неделно училище „Иван Вазов“ в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър „Св. Леон“ се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището, гости от България, Швейцария, Украйна, Великобритания и Франция.

Залата се изпълни с усмивки, похвали, благодарности, пожелания и други топли думи, с български стихове, танци и песни. Позитивната енергия и обичта към нашето училище и към България, българските ценности и култура изпълниха сърцата на всички присъстващи с щастие и ги изпратиха със сълзи в очите от гордост и умиление.

С приветствия към училището и сдружението се обърнаха г-н Димитър Здравков – съветник по образованието в президентството, който прочете поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев; г-н Милен Ботев, държавен експерт, който ни поздрави от името на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков; Лили Спасова, главен експерт, която предаде поздравите на г-жа Райна Манджукова, директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина и получи статуетката „Вълшебното перо“, която бе връчена на ИАБЧ за успешното партньорство относно Международния конкурс „Вълшебното перо“; и г-жа Радка Балабанова-Рулева – посланик на Република България във Франция. Екипът на училище „Иван Вазов“ и управителният съвет на сдружение „Христо Ботев“ сърдечно благодарят на българската държава за подкрепата!

Сред приятелите на училището бяха именитата българска писателка Здравка Евтимова, председател на журито на Международния литературен конкурс „Вълшебното перо“, иницииран от училището, и детската писателка Лили Спасова, член на журито и главен експерт в Изпълнителната агенция за българите в чужбина, която бе партньор на училището в проекта за литературния конкурс. Те сгряха сърцата на всички присъстващи с искрените си думи на обич, възхищение и приятелство. Г-жа Евтимова връчи статуетки, медали и грамоти на наградени ученици, пристигнали специално за случая. А училището я изненада със статуетка „Вълшебното перо“, за да ù благодари за нейната роля като председател на журито и за удоволствието, което подарява на своите читатели. 

Друга статуетка „Вълшебното перо“ бе за Георги Зайков, който написа музиката за песента „Вазовчета“ – новата рожба на БНУ „Иван Вазов“. Той ни донесе поздрав от именитата певица Валя Балканска и изпя авторска песен за България. Бурни аплодисменти от публиката получиха и останалите гост-изпълнители, които бяха дошли специално за случая в Париж, за да бъдат част от вълнуващото тържество на училището. Благодарим с много обич на сладкогласната Ипек Бюлентова, на талантливата танцьорка и хореограф Марчела – Василена Димитрова, на прекрасните танцьори от парижкия ансамбъл „Зора“ и на фокусника – вълшебник Веселин Долмов-Арсен, който буквално омагьоса публиката във втората част на концерта, като подари усещането, че всичко е възможно и постижимо.

Един от най-вълнуващите моменти бе, когато на сцената излязоха деца от БНУ „Иван Вазов“ и изпяха песента „Вазовчета“.  Това бе театралната премиера на песента, която възхвалява българския език, българските герои и светини. Текстът е създаден от учениците от студиото по журналистика и творческо писане с ръководител Янета Димитрова. Музиката е написана от младия и талантлив композитор Георги Зайков. Песента се пее от всички ученици, но солисти са децата във вокалното студио с ръководител Десислава Станкова. Песента развълнува дълбоко присъстващите в залата, накара сърцата им да туптят по-силно, напълни очите им със сълзи на гордост. Надяваме се, че когато хората гледат видео клипа на песента, ще изпитат същия възторг и същата гордост от това, че са българи.

Финалът на първата част на това красиво тържество бе внасянето на сцената на специална юбилейна торта с лика на Вазов, създадена от майка на възпитаници на училището. Учениците с огромно нетърпение чакаха този момент, отброиха заедно 10-те години от създаването на школото и под дъжд от пъстроцветни конфети духната свещичките.

Възхищението и удовлетворението на гостите от видяното бяха абсолютно заслужени от малките и големи ВАЗОВЧЕТА – деца, родители и приятели, които с енергия, ентусиазъм и усмивки подариха на гостите своите танци, песни и стихове.

За да споделят празника на любимото училище, бяха дошли ученици от дистанционната форма на обучение и техните семейства от Германия, Великобритания и различни краища на Франция. Залата се сгря от вълнението и прегръдките на учители и дистанционни ученици, които се виждаха за първи път на живо. Вече завършили ученици усмихнато говореха със своите бивши преподаватели. Учители, които в момента не работят в училището, също уважиха празника, вълнуваха се заедно с всички и отново се почувстваха част от екипа.

Аплодисменти, поздравления, прегръдки, снимки за спомен… След няколко незабравими и емоционални часа, хората се разотидоха със сърца, изпълнени с любов, вяра в бъдещето, гордост и пожелания след 10 години да се съберат отново още по-многобройни, съхранили корените си, родовата принадлежност и прекрасния български език. А педагогическият екип отчете още една постигната цел: да превърне събитието в празник на българската култура, на българските ценности и дух.

Янета Димитрова, преподавател, Българско училище „Иван Вазов“ – Париж

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта