Новини
XXIII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА В СЛИВЕН
15.06.2021

На 9 юни 2021 г. за двадесет и трети път бе открит Националният фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в град Сливен. Фестивалът се провежда ежегодно през м. май от 1999 г. Организира се от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен и Сдружение "Национален фестивал на детската книга" с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др. 

В програмата на фестивала бяха включени концерти, изложби, карнавално шествие и  множество премиери на български детски книги, незабравими срещи с писатели, рисуване на открито и награди за участниците в различните прояви. Много български издателства взеха участие в традиционния книжен базар на открито.

Темата на традиционната кръгла маса с международно участие беше "Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето“. Децата на град Сливен се срещнаха с детски писатели и взеха автографи от тях при представянето на най-новите им книги.

На тържествения концерт, в рамките на фестивала, гл. експерт от Държавната агенция за българите в чужбина г-н Константин Цанов връчи официален Поздравителен адрес на организаторите на фестивала от името на председателя на агенцията проф. д-р Илия Гюдженов. В тазгодишното издание имаше много активно участие в конкурсите, насочени към деца от българските общности в чужбина, като някои от тях заеха призови места и отличия, а част от наградите бяха осигурени от агенцията.

Националният фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в град Сливен, заема едно достойно място в културния живот на страната.

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта