Новини
В началото на месец март БУ „Родна стряха“ реализира изложение и семинар с практическа насоченост
15.03.2023

В първия уикенд на месец март в периода от 03 до 05.03.2023 г. се проведе изложението "Кариерно развитие и образование в Кипър и чужбина", свързано с популяризирането на българското висше образование зад граница. За четвърта поредна година БУ "Родна стряха" е съорганизатор на събитието съвместно с дирекция „Висше образование“ на Министерство на образованието и науката, с представители г-жа Колева и г-жа Маринкова.

Активно участие в събитието взеха гости от Пловдивски университет; Университет по телекомуникации и пощи; УНСС; Медицински университет – Пловдив; Икономически университет – Варна; Софийски университет, както и Национална спортна академия. На събитието кандидат-студентите получиха полезна и интересна информация как и къде да потърсят възможности за своето развитие след дванадесети клас.

В следващите два дни 06-ти и 07-ми март БУ „Родна стряха“ в Кипър с училищен ръководител г-жа Калинка Панчева, манастирът „Киккос“ и отец Максим - домакин на обителта, Русенската света митрополия с представител г-н Огнян Узунов и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) организираха семинар с практическа насоченост на тема: „Йовков и християнските добродетели“ в манастира „Киккос“ – Кипър. Водещи бяха г-н Огнян Узунов – представител на Русенската света митрополия и доц. д-р Адриана Любенова, преподавател в катедра „Теология“ на ПУ „Паисий Хилендарски” и член на УС на АБУЧ.

В първия ден на семинара се събраха над 40 представители на български училища в чужбина от 7 държави: Австрия, България, Великобритания, Италия, Кипър, САЩ и Унгария. Денят бе предвиден за срещи с нови и стари контакти, за споделяне на спомени, които дадоха и началото на семинара. Основните теми обхващаха въпроси свързани с християнските добродетели и нравствените ценности в творчеството на Йовков; Разказите „Серафим“; „По жицата“; „Албена“; „Песента на колелетата“, както и Библейските послания с нравствен смисъл.

Вторият ден бе в духа на опознаването на мястото и познанието, като път към душата – закуска, обиколка на манастира и среща с отец Максим – българин по баща, кипърец по майка, възпитаник на ПУ „Паисий Хилендарски” и на доц. д-р Адриана Любенова, преподавател по религия в БУ „Родна стряха” в Кипър. Обиколката премина през паметника на архиепископ Макариос/ Макарий III и продължи с поклонение пред мраморния саркофаг, вечно охраняван от войник. Следващата спирка от опознавателната разходка бе пред Мемориал, издигнат като благодарност към Киккотската икона, която венецианците наричат „Света Мария на Дъжда” и чуха историята за създаването на храма и как свещената икона на Св. Богородица Елеуса (Кикотица Умиление) е рисувана от самия апостол Лука. В края на разходката отец Максим произнесе слова за благодарност и благопожелания, изпълнен с вяра, обич и подкрепа към всички. Поздравителни думи произнесоха и от името на АБУЧ.

На импровизирана церемония г-жа Калинка Панчева връчи на г-жа Михалевска, в знак на благодарност, медал за заслуги и принос към обучението по роден език и култура в Кипър. На присъствалите в обучението бяха връчени дипломи за участие, а от името на АБУЧ бяха раздадени на домакините – албум с ценни български икони и мускалче с розово масло, а Отец Максим дари на всички прекрасна икона с облика на Киккотската Богородица. 

Снимки: БУ „Родна стряха“

Повече информация за семинара:

https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=542

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта