Новини
В Абуджа бе открита библиотека за литература на български език
21.09.2021

На 19 септември 2021 г.  в Абуджа бе открита библиотека за литература на български език - инициатива, която се реализира съвместно от българската общност в Абуджа и Посолството на Република България с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина, Министерството на външните работи, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ (НБКМ) и Асоциацията на нигерийските граждани, учили в България (АНГУБ).

Библиотеката, която ще функционира към Посолството, на този етап разполага с над 200 книги и DVD дискове. Сред библиотечните единици централно място заемат знакови дарения - Географски атлас на България (предоставен от ДАБЧ), дигитализираните копия на автентичното тефтерче на Васил Левски, на ръкописа на „Под игото“ и на стиховете на Христо Ботев (предоставени от НБКМ), книги за историята на България и българската дипломация (предоставени от МВнР), художествена и историческа литература, дарена от българската общност и АНГУБ. 

В рамките на церемонията посланикът на България в Абуджа Янко Йорданов подчерта символиката на това, че инициативата се е зародила на 24 май и се реализира непосредствено преди Деня на независимостта. Посочи също така, че през настоящата година това е поредната подкрепена от широк кръг български институции инициатива, насочена към запазване на духовните и културни традиции на българската общност в Нигерия и също така за съхраняване на връзката с нашата страна на многобройните членове на АНГУБ. 

Представители на българската общност приветстваха реализирането на инициативата и изразиха убеждение, че библиотечният фонд ще продължи да нараства. От името на АНГУБ бе изразена благодарност за усилията на всички български институции, особено МВнР, ДАБЧ и НБКМ за поддържане на "културния и човешки капитал" на България в Нигерия, а именно хилядите нигерийски граждани, получили висшето си образование в нашата страна. Много от тях ще ползват книгите и ще допринасят за бъдещето разширяване на библиотеката.

Информация: Янко Йорданов, посланик на България в Нигерия

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта