Новини
Участвайте в Международно биенале на тема: „Българските следи по света – с палитра, камера и слово”
25.04.2023

Преди броени дни стартира Второто издание на Международното младежко биенале „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ и Културна Асоциация „Паралел 43“ в Рим, Италия.

Биеналето се провежда под патронажа на Българска академия на науките, Министерството на образованието и науката на България, Изпълнителната агенция на българите в чужбина, Българското посолство в Рим. Партньори на събитията са Асоциация на българските училища в чужбина, Българския културен институт в Рим, Национално издателство “Азбуки“, Ротари клуб Добрич, Тускани чоколадо  и остров Св. Анастасия.

Форума има за цел е да съживи колективната памет на българските общности в чужбина и младежите в България посредством възстановяване на материалните и нематериални културни паметници, като обичаи, традиции, художествени творби, архитектурни паметници, исторически места, личности, храмове и други, пръснати из различните краища на света, където живеят наши сънародници.

Конкурсната програма на форума включва възможност за изява на деца и ученици от 6 до 18 години - от I до XII клас (разделени в три възрастови групи). Конкурентите могат да участват с една творба от сферата на художественото творчество: живопис или графика, придружени от писмено описание на българките следи, както и с късометражен документален филм (до 6 минути). Срокът за изпращане на творбите в електронен вариант е до 1 септември 2023 г. на адрес: scuolabulgara@gmail.com. С помощта на преподавателите от българските училища в България и чужбина, децата и учениците ще се превърнат в изследователи, откриватели и пазители на българските следи, които ще бъдат събрани и систематизирани в тематични албуми.

Ще бъдат раздадени предметни награди, ваучери за пътуване до остров св. Анастасия, грамоти, книги и тематични албуми от биеналето. Творбите на всички участници ще бъдат запазени и ще се използват за популяризиране на форума, както и за изложби в Рим и София. Информация за наградените творби ще бъде публикувана във вестник „Азбуки“ и на сайта на БНУ „Асен и Илия Пейкови“ (www.scuolabulgara.jimdo.com).

Регламент на конкурса може да изтеглите от ТУК

Формуляр за участие може да изтеглите от ТУК

Снимка: Международно биенале на тема: „Българските следи по света – с палитра, камера и слово”

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта