Новини
Тържествено откриване на XI Международния Кинофестивал „Славянска Приказка“
08.09.2023

На тържествена церемония на 8-ми септември в Сити Марк Арт Център започна тазгодишното издание на XI Международния Кинофестивал „Славянска Приказка“ организиран от Академията за кино, телевизия и интернет и Изпълнителна агенция за българите в чужбина. Фестивалът е учреден от проф. д. изк. Димитър Димитров, известен деятел на културата и изкуството в България, и режисьорката, телевизионна журналистка и кинорежисьорка Елена Табанова-Димитрова.   

В програмата са представени колекция от филми на режисьори, прославящи българската култура и славянството. Във фестивала участват повече от 20 страни от Европа и Азия. През четирите дни авторитетно международно жури ще присъди основните награди в различни категории. В дните на форума ще има безплатни филмови прожекции, като по този начин се цели да се привлекат и заинтересуват повече български младежи.

През годините почетни гости и членове на журито на фестивала са били именитият драматург и писател Анжел Вагенщайн; режисьорът от Сърбия Любиша Самарджич; известният джаз композитор и музикант Милчо Левиев и певицата Вики Алмазиду; хор "Гусла" с диригент Валентин Бобевски; ансамбъл "Космически гласове" с диригентка Ваня Монева; певицата Мая Нешкова и композиторът Кирил Икономовп; диригентът Йордан Камджалов; пианистът Панчо Владигеров (младши); проф. Йосиф Радионов и други.

Тази година председател на журито е Иван Тонев - продуцент и кинорежисьор (България), а почетен председател на международното жури е проф. Ю. Сяоган - президент на Китайската академия за кино и тв сериали. На откриването на фестивала присъства и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина - г-жа Райна Манджукова, която получи почетен плакет от Академията за кино. телевизия и интернет. 

След тържественото откриване се състоя прожекция на документалния филм "Вяра", представящ историята на чудотворната икона на Св. Георги в Хаджидимовския манастир. Режисьор на филма е Ивайло Иванов (Франция).

В концертната програма на откриването се включиха с изпълнения от Естрадно-фолклорен ансамбъл от Южна Корея с художествен ръководител О Сок Шин; шоуменът Алекс Александров (Alex) - естраден певец и тв водещ; композиторът Ники Захариев; оперната прима Розалина Касабова; композиторът Валентин Стамов; известният виртуоз и цигулар Иван Кръстев; пианистите Елеонора Христова и Марио Йоцов; певицата Моника Кировска; танцовата формация "Славянка" с ръководители Наталия и Евгени Занкови и Детската вокална група "Здравец" с худ. ръководител Леда Магерова-Георгиева - композиторка, флейтистка и диригентка. Водещ на церемонията бе актьорът Ганчо Александров.

Специално участие взеха и поетът Атанас Димов; художничката Светлана Захариева-Янка Чан и младата изпълнителка Анабел Маккий от САЩ.

Снимки: Екип на фестивала „Славянска приказка“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта