Новини
Традиционен пикник-празник на българите в Париж
31.05.2023

На 21 май, в навечерието на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност,  българската общност в Париж и региона се обедини да отбележи този светъл ден. За двадесет и седма поредна година кметството на красивото селце Моренвилие отвори своите врати, за да приеме българската диаспора от Париж и региона.

Началото на традиционния пикник на българите в Париж е поставено от родолюбивата българка Елена Горгачев. В последните години домакин на събитието става Българската църковна община в Париж „Св. Патриарх Евтимий Търновски“. Тази година в организацията се включи и Асоциация „Ансамбъл Зора“, Българското посолство във Франция и Българският културен институт.

Специален гост на празника беше Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който за първи път присъства на това тържество. Той отслужи молебен и благослови всички по случай празника.

Г-жа Фабиен Девез, кмет на Моренвилие, в тържествено слово поздрави всички българи.

Официалният празник започна с училищния „Химн на Св. св. Кирил и Методий“, в който се включиха всички. Приповдигнатият тон и звуците на химна огласиха цялата околност. В празничната програма бяха поканени да участват и българските училища в Париж. На сцената звучаха най-красивите стихотворения и най-мелодичните песни, посветени на двамата равноапостоли. Великолепно беше и участието на „Балкансамбъл“ и „Ансамбъл Зора“, които със своите кръшни хора и танци допринесоха за празничното настроение на всички.

По стара традиция църковната общност проведе с най-малките – децата и учениците – викторина, игри и състезания, свързани с делото на светите братя и българските книжовни школи.

За поредна година пикникът в Моренвилие доказа, че съвместната ни сила и общност са най-важните инструменти за запазване на нашата идентичност и култура.

Пламена Ерон, училищен ръководител, Българско училище „Родна реч омайна“, Париж

Снимки: Пламена Ерон

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта