Новини
Традиции, бит и култура в детска работилница във Враня, Сърбия
18.04.2023

Ръководителят на Изпълнителна агенция за българите в чужбина и експерти проведоха работна среща с председателя на Българо-сръбски център „Враня“ г-н Дарко Аначков.

На срещата се обсъдиха предстоящите дейности около реализирането на детска работилница, която ще покаже активности свързани с българските традиции, бит и култура. Целта на инициативата е да събере заедно в Сърбия деца от Враня, Сурдулица, Владичин хан, Босилеград и  Цариброд и да ги запознае с интересни и любопитни занаяти от българската история, оставили своя отпечатък във времето. Предвидени са дейности свързани с рисуване; запознаване с българските шевици; представяне на български традиционни инструменти и изработка на мартеници. Събитието ще се реализира през месец август.

Културната инициатива ще завърши с екскурзия за всички деца до София, която ще се реализира със съдействието на Изпълнителна агенция за българите в чужбина, като в програмата в столицата са предвидени посещение на културни мероприятия, музеи и забележителности.

Следващото събитие, което предстои да бъде обсъдено е т.нар. „Литературен кът“, който ще се разгледа на кръгла маса през септември. 

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта