Новини
Съвместна инициатива ще обедини две български училища в чужбина
21.09.2023

Училищата БНУ „Паисий Хилендарски“, Атина и Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към Генералното консулство на Република България в Истанбул имат за цел да организират и отпразнуват съвместно Деня на народните будители по един нов много различен и интересен начин.

Идеята им е да заснемат в партньорство видео от две географски места, а именно Атина и Истанбул. Материалът ще бъде компилация от текстове, свързани с живота и дейността на възрожденците. Целта на проекта е да презентира място, история и език, а участниците ще прочетат в реално време кратки текстове, представящи знаковите личности.

Инициативата за реализацията на съвместено видео и въобще такъв формат е по идея на директора на БНУ „Паисий Хилендарски“ Юлия Костова и на актьора Неделчо Неделчев от театър „Карлсон“ - част от екипа на училището, където води часове по българска фонетика с учениците от начален курс.

За проекта той споделя следното: „За мен и колегите ще бъде голямо предизвикателство в кратък видео материал да припомним имената и делата на първите будители. Изборът ни да отправим поканата си към българското училище в Истанбул не е случайна, тъй като то се помещава в едно уникално историческо място, а именно Българската екзархия“.

За да отбележат и по традиционния начин Деня на народните будители - преподаватели от БНУ "Св. св. Кирил и Методий", Истанбул, както и преподаватели от Историческия факултет на  ВТУ ще гостуват в Атина.

Снимки: БТА

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта