Новини
Среща на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов с ученици и ръководители от БНУ „Св. св. Кирил и Методий“, Атина към КПД „Будители“
17.06.2021

На 17-ти юни от 15.00 часа в сградата на Държавната агенция за българите в чужбина се проведе среща на председателя на агенцията проф. д-р Илия Гюдженов с част от учениците, взели участие в преводите на българска поезия на гръцки език и включени в Сборника, издаден по случай 140 г. от установяването на гръцко-българските дипломатически отношения. Заедно младите хора, участници в проекта, обсъдиха идеите си, по които може да се разпространява българската култура зад граница.

Споделиха мнението си за обучението в неделното училище и изказаха благодарност на Държавната агенция за българите в чужбина за доброто сътрудничество през годините. Благодариха на българската държава за усилията, които се полагат за поддържането на българската идентичност по света.

В кабинета на председателя на агенцията прозвуча поезия на Димчо Дебелянов на български и гръцки езици. Сборникът е реализация на желанието на училището да запознаят своите гръцки приятели с част от българската поезия. Заявиха своето желание да направят официално представяне на ценната книга пред гръцката общественост през следващата година.

На срещата присъстваха и зам.председателят на агенцията г-н Димитър Владимиров, главният секретар на агенцията г-н Бойко Начев, г-жа Боянка Иванова, управител на АБУЧ, доц. Адриана Любенова от Пловдивския университет, г-жа Лили Спасова, гл.експерт, г-жа Нина Ночева, експерт в агенцията и други.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов връчи грамоти и подаръци на всички участници в проекта, както и на г-жа Мими Ничева, ръководител на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“, Атина и ръководител на проекта.

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта