Новини
Среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов с кмета на Болград г-н Сергей Димитриев
14.05.2021

На 12 май 2021 г. председателят на Държавната агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов и кметът на община Болград Сергей Димитриев с водената от него делегация, обсъдиха възможности за подпомагане на проекти между българската държава и компактно населения с етнически българи район на Украйна.

На срещата беше изтъкнат успехът за запазване целостта на Болградския район благодарение на общите усилия на българската общност там и българската държава. Беше изказана благодарност към Държавната агенция за българите в чужбина за дългогодишната подкрепа и помощ.

Също така бяха обсъдени възможностите да се дарят табла, макети по история на България, книги свързани с културата, фолклора, художествена литература, албуми и други материали за откриването и създаването на библиотеки в няколко от селата в близост до Болград.

Кметът на Болград и делегацията се обърнаха с молба идеята им  за създаването на консулско представителство на Република България в Болград, което е обсъдено и с представители на МВнР да бъде подкрепено от Държавната агенция за българите в чужбина. 

Да се обяви октомври месец за месец на Болград в България, като това бъде обвързано и с Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Обсъди се възможността за пътуваща изложба на бесарабски художници в големите градове на България с цел популяризирането на Болград.

Представителите на местната власт в Болград са предложили създаването на постановление на българския Министерски съвет, което да бъде в подкрепа на културния обмен сред нашите сънародници.

През 2021 г. се навършват 200 години от създаването на град Болград, Украйна, основан от преселници от България, кръстили мястото така, за да им напомня за Родината и за това, че са българи. Славата на Болград като средище на българщината се дължи на две знакови събития – построяването и освещаването на величествения храм Свето Преображение Господне (1838г.) и откриването на известната и прочута Болградска гимназия „Георги Сава Раковски“ (1858г.), от където са излезли видни дейци на културата, образованието - генерали, политици, министри, видни личности, допринесли за Освобождението на България. На срещата бе отправена покана към председателя на Държавната агенция за българите в чужбина да присъства на честванията през лятото на 200-годишнината от основаването на Болград.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта