Новини
Среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов с г-н Георги Наков, Почетен консул в Тимишоара, независим Депутат в Румънския парламент и член на Съюза на банатските българи
20.08.2021

На 18-08-2021 г. се състоя среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов с г-н Георги Наков, Почетен консул на Република България в Тимишоара, Депутат на българското национално малцинство в Румъния в Румънския парламент и член на Съюза на банатските българи. Той е бивш кмет на Стар Бешенов - голямо село, населено с банатски българи, бивш учител в местната гимназия и председател на групата за приятелство Румъния-България.

На срещата бяха засегнати въпроси свързани със състоянието на СББ – Съюза на банатските българи и възстановеното финансиране от страна на Румънската държава към българското малцинство.

Г-н Георги Наков представи книгата „Historia Parochiae oppi di o Bessenyo“ (2021г.), свързана с историята на България написана от Блазиус Клайнер и историята на заселването на Стар Бешенов и развитието на селището, включващо изграждането на църквата, училището и стопанското му развитие.

Срещата протече конструктивно и бяха обсъдени възможности за съвместни инициативи.

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта