Новини
Среща на изпълнителния директор на ИАБЧ г-жа Райна Манджукова с г-жа Радка Георгиева и г-жа Дани Райкова
28.07.2023

На 28.07.2023 г. в кабинета на директора на Изпълнителна агенция за българите в чужбина се състоя среща на г-жа Райна Манджукова с г-жа Радка Георгиева, училищен ръководител в Българското училище „Родина“ в Малага и г-жа Дани Райкова от Асоциация „България Малага 2010“.

Училището работи по програма на МОН. Учениците участват в провежданите от ИАБЧ конкурси за изобразително изкуство, литература и народно творчество.

Учениците се включват в инициативи на организацията, създала училището. През 2023 г. в Малага се състоя деветото издание на фестивала „Български дни в Малага“.

Асоциацията и училището провеждат и конкурс за рисунка на тема: „Моят любим герой от българска книга или приказка“. В Малага се представят изложби със създадените от децата рисунки.

През 2023 г. в проект на асоциацията с партньори от Малага и България деца осъществяват превод на популярни български и испански стихове и детски приказки.

Фестивалната програма всеки път е различна. Звучат стихове, песни, играят се български танци, представят се книги.

Фестивалът има подкрепата на ИАБЧ от самото му създаване. В него различни формации за български фолклор в Испания са изнасяли програми. Фестивалната програма включва освен български фолклор и представяне с програма на испански партньори и приятели.

В някои издания на представителната инициатива програма са изнасяли гости и детски формации от България.

Асоциацията развива взаимодействия както с агенцията и организациите на сънародниците в Испания, така и с испанската администрация и партньори от България.

В срещата участва референтът за Испания г-н Димитър Карарусинов.

Снимки: ИАБЧ

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта