Новини
Среща на изпълнителния директор на ИАБЧ г-жа Райна Манджукова с г-жа Миглена Дикова-Миланова
25.07.2023

На 25.07.2023 г. в кабинета на директора на Изпълнителна агенция за българите в чужбина се състоя среща на г-жа Райна Манджукова с г-жа Миглена Дикова-Миланова, училищен ръководител в Българското училище „Пейо Яворов“ към посолството на Република България в Брюксел.

Училището работи по програма на МОН. Посещава се от български деца от подготвителни групи и до гимназиални класове.

Училището е важно средище на знания и българска духовност. В него се обучават и деца на български служители в европейски институции в Брюксел. Обучаваните получават сертификат.

Учениците активно се включват в изнасянето на културни програми, включително и  в европейски институции: рецитират, пеят, изразяват своята българска идентичност.

През 2023 г. ученици участваха в празнична програма, представена в Европейската комисия по покана на г-жа Мария Габриел, еврокомисар по въпросите за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

На срещата в агенцията бяха разисквани възможностите и вариантите за сътрудничество между институцията и училището занапред през проект.

Предстои създаването на проект, посветен на българската духовност и свързан с големия български поет и революционер Пейо Яворов. През 2024 г. се навършват 110 години от смъртта на големия българин.

На срещата присъства и референтът за Белгия г-н Димитър Карарусинов.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта