Новини
Среща на изпълнителния директор на ИАБЧ г-жа Райна Манджукова с г-жа Анна-Мария Гюзелева, наша сънародничка и културтрегер от Рим, Италия
05.05.2023

Днес 05-05-2023 г. в Агенцията за българите в чужбина се състоя работна творческа среща между ИАБЧ г-жа Райна Манджукова с г-жа Анна-Мария Гюзелева, хореограф, артист, поет и организатор на Бианале Артемидия за българско изкуство, един оригинален по рода си празник на културата в столицата на Италия – Рим. Тя е директор е на Асоциация Artemidia и фондация „Никола Гюзелев“, като всяка година представя Биенале Артемидия изкуство и приятелство в Рим и международната награда Никола Гюзелев 2019 г. 

Дейността на Асоциация Артемидия е насочена изключително към популяризиране на българските таланти и големи имена в литературата, поезията, музиката и изкуството в най-широк аспект и към безусловното укрепване на културния и национален престиж на България на всички нива на международното общество, публика и медии, както и културният мост между нашите две страни - България и Италия. Културното събитие се организира вече шестнадесета година и се е превърнало в арена за популяризиране на българската култура и изкуство, запознаване на публиката с големи наши актьори и изпълнители в българската музика, българската литература и изкуство в най-широк аспект.

Събитието се провежда под патронажа на Българските посолства в Италия и Ватикана, на министерствата на културата на България и Италия, както и в тясно сътрудничество между български и италиански културни организации. Бяха обсъдени възможности за подкрепа за поредна година на това уникално Бианале Артемидия за българско изкуство от страна Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Деветото издание на Бианале Артемидия ще се състои в Рим, Италия в периода октомври-декември 2023 г. с официално откриване на 24 октомври в големия салон на Българското посолство в Рим.

Снимка: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта