Новини
Среща на АБФСЧ в Изпълнителна агенция за българите в чужбина с представители на министерствата и официално откриване
14.11.2023

В рамките на Втората творческа среща-семинар на ръководителите на фолклорни състави в чужбина, която се проведе в периода 10-12 ноември в София бе инициирана официална среща от Изпълнителна агенция за българите в чужбина на институционално и ръководно ниво.

На срещата присъстваха г-н Георги Гергов – съветник в политическия кабинет на заместник министър-председателя и министъра на външните работи; г-жа Силва Налбантян-Хачерян – директор Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” от Министерство на културата и г-н Асен Петров – държавен експерт в дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ от  Министерство на образованието и науката, както и ръководство и членове на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина (АБФСЧ).

Тази среща създаде своеобразен мост между ръководителите на българските фолклорни състави зад граница и държавните институции, представителите на които уважиха нашата покана. От Изпълнителна агенция за българите в чужбина в разговорите участваха изпълнителният директор г-жа Райна Манджукова; директорът на дирекция „Български общности и информационна дейност“ г-н Валерий Радолов и г-жа Ива Крумова – главен експерт в агенцията и автор на Анализа за състоянието на българските фолклорни състави в чужбина, представен пред сънародниците ни.

Анализът показа, колко много са по света фолклорните състави, които организират най-различни инициативи, участват в празници и дейности на градовете, в които живеят, а също и в международни такива. Те са реални посланици на българската култура зад граница, представящи ни пред света като държава със силна и значима за света история. От друга страна се забелязва тенденция, че голяма част от тях се нуждаят от финансова подкрепа, която обаче си осигуряват само и единствено чрез техни лични ресурси.

Въпросите, които бяха изложени пред институциите предвид значимостта на техните дейности са свързани с необходимостта от подпомагането им от българската държава и възможните варианти за решаване тона този въпрос. Членовете на асоциацията имаха възможността да зададат и други свои въпроси към представителите на министерствата, както и да имат повод за още бъдещи срещи с представители на институциите в България.

Вторият ден от творческата среща-семинар започна с официално отриване, на което гостите в залата бяха посрещнати с питка, мед и сол и под звуците на любимата на всички българи гайда. Събитието продължи с поздравителни слова от представители на Асоциацията; Изпълнителна агенция за българите в чужбина и ръководителя на Фолклорен ансамбъл „Лазарка“ в Мюнхен.

В рамките на съботния и неделния ден организаторите бяха предвидили и множество срещи, лекции и уъркшопи на различни теми, свързани с фолклорните състави.

Снимки: ИАБЧ

 

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта