Новини
Сподели снимка с твоята мартеница с #BabaMarta и популяризирай българските празници и обичаи зад граница
28.02.2024

Изпълнителна агенция за българите в чужбина организира уникална, световна онлайн кампания за популяризиране на празника Баба Марта.

Каним всички българи по света в 12:00 часа (местно време) на 1-ви март, където и да се намирате – да качите в социалните си мрежи снимки, видеа или колажи на вас, вашите деца, домове, украси, рисунки или домашни любимци с мартенички от нашата уникална, хилядолетна традиция с #BabaMarta.

Има множество поверия и легенди за символиката на мартениците. Според най-разпространените и разказвани такива за първата мартеница е тази, в която Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на VII век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана.

Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов. Птичката дълго пътувала, а конецът наранил крака ѝ и се обагрил в кръв – така добил червения си цвят. В крайна сметка тя намерила хана и кацнала при него точно на 1 март.

Според поверието на 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение.

В българските традиции белият цвят е знак и символ за красота, чистота, невинност и радост, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Снимка: ИАБЧ

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта