Новини
Спектакъл "Приказка за България" по случай националния празник
09.03.2023

Националният празник - 3-ти март бе отбелязан от БНУ " Св. св. Кирил и Методий", гр. Атина със спектакъла "Приказка за България".

Идеята за програмата на събитието бе вдъхновена от седемте фолклорни области на България. Програмата бе реализирана, като своеобразна разходка из българския фолклор, която цели да въведе зрителите в магичния свят на българските народни песни, танци и приказки - съкровището, което е държало жив пламъка на свободния и непримирим български дух в тъмните години на османското владичество. Всяка една от фолклорните области беше представена с кратка презентация за най - характерните ѝ черти, съпроводена със зрелищни танци от всяка една област и драматизация на български народни приказки.

С танци, приказки и стихотворения, в празничната инициатива се включиха и останалите три неделни български училища на територията на гр. Атина, а именно: НУ "Васил Левски", БНУ "Паисий Хилендарски" и БНУ "АБВ Учебна Академия".

Специални гости на събитието бяха г-н Любомир Георгиев от посолството на Република България в Гърция, отец Стефан и представители на неделните училища на о. Крит и гр. Патра. Присъстваха и представители от Дружество на българите в Пелопонес, гр. Патра, от Сдружение на българите на о. Крит, на учениците от неделните училища в Атина „Васил Левски“, „Паисий Хилендарски“, БНУ „АБВ Учебна Академия“ и „Св. св. Кирил и Методий“, на ТФ „Пиперлии“ ТФ „БелаДона“ и ТФ „Луди млади“, с ръководител г-жа Теодора Бялкова.

В официални поздравителни адреси своите приветствия изказаха г-жа Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България и Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова.

Събитието беше организирано от Културно-просветно дружество „Будители“, гр. Атина и с активната подкрепа на АБУЧ и доц. Адриана Любенова с участието на: Детска танцова формация към БНУ “Св. св. Кирил и Методий“; Детска танцова формация към БНУ „Паисий Хилендарски“.

Снимки: БНУ " Св. св. Кирил и Методий", гр. Атина

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта