Новини
Съборът „Поход на единението българско“ 2021
09.09.2021

Съборът „Поход на единението българско“ 2021,  организиран от Български арт и фолклорен център „Нестия“ и посветен на Съединението се проведе под патронажа на Държавната агенция за българите в чужбина.

За Съединението на България – 6 септември, Христо Станков, председател на центъра успешно реализира идеята си за българско единение на българите от диаспорите и тези от цялата страна. От различни селища самодейни и професионални изпълнители се обединиха на сцените на няколко града – София, Велико Търново, Бургас и др., като финала на Похода на българското единение беше на 6 септември в Пловдив.

За целта пристигнаха български състави от Молдова, Украйна и Западните покрайнини, като концертите участваха обичани български изпълнители и млади таланти като Георги Георгиев-Готи, Денис, Джина Иванова от „Трамвай №5“, Венцислав Пенев и др.

На сцената прозвучаха уникалните изпълнения на Народен вокален ансамбъл „Флоаре ед мелин“ с. Лиманское, Народен вокален ансамбъл „Калина“, Народен вокален ансамбъл „Церенкуда“, и Народен вокален ансамбъл „Роден край“, които са към Областния център за национални култури и развитие гр. Рени – Украйна.

От името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов беше връчена грамота на г-н Христо Станков председател на фолклорен център „Нестия“ по случай 30 годишният юбилей на организацията.

В най-пълна степен съборът успя да постигне целта си със силата на изкуството и фолклора да обедини българи от страната и от чужбина.

Снимковият материал е предоставен от организаторите.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта