Новини
Съболезнователен адрес
14.08.2023

През месец април Изпълнителна агенция за българите в чужбина награди с почетен медал „Паисий Хилендарски“ г-н Димитър Гургуров. Днес от името на изпълнителния директор г-жа Райна Манджукова и целия екип на ИАБЧ с огромна тъга изказваме своите съболезнования към близките му.

През целия си съзнателен живот Димитър Гургуров не спираше да работи в името на развитието и популяризирането на българското и запазването на традициите. С много дух и ентусиазъм той бе радетел на знанието за България; българската култура и език. Неговата активна и креативна дейност в с. Кортен Република Молдова бяха неизчерпаем източник на сила и вдъхновение за всички негови близки, приятели, българи и за нас. Огромното му желание за съхранение на бита и културата на България не спряха и до навършването на 70-годишния му юбилей.

Посланието за България, което той оставяше с всяка дума след себе си винаги ще бъде живо, защото бе човек с вяра в чистата, истинска и прекрасна България – такава каквато я обичаме всички, независимо къде се намираме по света. Признанието, което той получи тогава от нас е една малка частица, с която бихме могли да изразим безкрайното си уважение към дългогодишното дело, ангажираност и ентусиазъм за работа на Димитър Гургуров.

От Изпълнителна агенция за българите в чужбина сме благодарни, че го познавахме и че бе наш приятел. 

Всяка среща с него за нас бе урок по знание за България – такъв какъвто всеки българин трябва да получи поне веднъж в живота си.  

Поклон пред светлата му памет!

Снимки: Историко-етнографический музей 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта