Новини
Съболезнователен адрес
08.08.2023

Изпълнителна агенция за българите в чужбина изказва своите искрени съболезнования към близките и роднините на г-н Кирчо Атанасов – зам. – министър на образованието. Споделяме думите на г-жа Снежина Мечева - почетен член на АБУЧ по темата:

„Днес научихме тъжната новина, че е починал г-н Кирчо Атанасов: https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/plovdiv-potana-v-skrab-pochina-dalgogodishniqt-direktor-na-mg-to-kircho-atanasov

Като зам.-министър на образованието, той първи отвори вратите на МОН, за да ни приеме като представители на АБУЧ. И винаги откликваше на желанията и нуждите ни. Тогава министър на образованието беше Даниел Вълчев, който не желаеше да се срещне с нас, дори спусна бариерите в министерството, за да не се качим в залата, където медиите искаха да чуят какво става с тези училища в чужбина. Но г-н Кирчо Атанасов остана да разговаря с нас и пое недоволството ни от факта, че държавата не желае да се ангажира сериозно с делото ни.

И когато тогавашният председател на Народното събрание – г-н Георги Пирински ни покани в Парламента и направихме първата си изява пред институциите и медиите – г-н Вълчев не пожела да дойде. Но Кирчо Атанасов беше с нас и пое цялата отговорност да ни съдейства в рамките на поверените му правомощия като зам.-министър. Тогава дойде и г-н Иван Станчов, на когото училището ни към Посолството в Лондон носи името. Той вече не беше посланик, живееше във Варна, където дари фамилната им къща, за да се основе там „Карин дом”- дом за лечение на деца със специални нужди. Та г-н Станчов, човек близо на 80 години, дойде от Варна, за да ни подкрепи. И като благородник и изящен джентълмен се обърка към г-н Атанасов и каза: „Г-н зам.-министър, моля предайте на министъра, че аз очаквах да го видя тук..

Така започна пътят на АБУЧ нагоре – трудният път на нашата асоциация да се поведе ползотворен диалог с Държавата ни.

Свеждаме глави в дълбок поклон пред паметта на г-н Кирчо Атанасов. Ще помним винаги, че той бе сред поддръжниците ни и спомогна днес да има близо 400 български образователни звена в чужбина – острови по България.

Мир на праха му…“

От Изпълнителна агенция за българите в чужбина ще го помним като една светла личност белязала със своята работа историята на българските съсловия зад граница.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Снимкa: Интернет

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта