Новини
Резултати от фестивала „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца“
08.06.2021

Тазгодишното издание на Третия международен фестивал „Традиции багри, красота през очите на нашите деца“, организиран от ДГ „Мики Маус“ в град Габрово беше подкрепен от Държавната агенция за българите в чужбина. Целите на фестивала са да популяризират материалното и духовно наследство на българския фолклор, възпитание и обич към българските народни занаяти.

В конкурсната програма взеха участие деца от българските общности в чужбина от Италия, Испания, Германия и други. Фестивалът съдържа четири раздела и е уникален за България, защото провокира най-малките към творчество, запознава ги с български занаяти като „Грънчарство“, което беше обект в рамките на това издание и участниците имаха възможност да пробват умения за работа с глина, да завъртят грънчарско колело и сами да изработят грънчарски изделия.

Многобройните участници и интересът показва, че идеята се възприема с интерес от децата ни. За това говорят и отличните резултати в рамките на фестивала. В конкурсната програма взеха участие 483 рисунки от цялата страна, както и талантливи българчета от Испания, Италия, Германия и други.

Фестивалът се проведе на Етъра на 5-ти юни. Специално приветствие от името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов беше поднесено на директора на ДГ „Мики Маус“ г-жа Моника Михайлова.

В рамките на инициативата беше открита и изложба на наградените творби в Табашката къща, РЕМО "Етър", гр.Габрово

В рамките на форума „Традиции и настояще“ – споделяне на педагогически опит взеха участие и учители от Испания.

Представяме Ви и имената на отличените участници от  българските общности по света в конкурса "Традиции, багри, красота в орнаментиката и украсата на българската керамика"

Класиране

I- во място

1.Денислав Деянов Василев -6 години; БГ "Христо Ботев", Испания

  1. Фабиан Хаан - 5 години,Германия

II -ро

  1. Петра Момчева- 6 години, БГ"Христо Ботев", Испания
  2. Симоне Чанфанелли - 6 години, БГ "АзБуки", Италия

III - то място

  1. Алекс Николов - 7 години, БГ "АзБуки", Италия
  2. Анна Николова -8 години, БГ "АзБуки", Италия

 

Facebook страница на фестивала

https://www.facebook.com/tradiciibagrikrasota

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта