Новини
Работна среща на изпълнителния директор на ИАБЧ с г-н Галин Георгиев и г-жа Мария Делибалтова
28.07.2023

На срещата на изпълнителния директор на Агенцията за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова с представители на управителния съвет на Дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ г-н Галин Георгиев и г-жа Мария Делибалтова бяха разгледани много въпроси свързани с работата на дружеството и Агенцията за българите в чужбина.

Както обикновено агенцията и дружество „Родолюбец“, заедно ще отбележат Деня на бесарабските българи – 29-ти октомври. Във връзка с това Агенцията ще подпомогне традиционния Алманах „Родолюбец“, който издава дружеството. Представителите на дружеството също предложиха и няколко имена на заслужили личности, на които Агенцията ще има удоволствието и честта да връчи награди.

Бяха повдигнати и два въпроса, които за съжаление все още не са намерили своето решение, а именно въпроса с удостоверяване на българския произход на гагаузите, както и въпроса за предоставяне на преимуществата от временната закрила на наши сънародници от Украйна, избягали от войната, които имат български паспорти.

Във връзка с последните два въпроса г-жа Манджукова увери представителите на дружеството, че въпросите са поставени пред компетентните органи и се очаква тяхното решение.

Снимки: ИАБЧ

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта