Новини
Работна среща на Изпълнителния директор г-жа Райна Манджукова с г-н Николай Николов от Перуджа, Италия
20.02.2024

На 19 февруари 2024 г. в Изпълнителна агенция за българите в чужбина се състоя среща на изпълнителния директор г-жа Райна Манджукова с г-н Николай Николов от Перуджа, Италия.

В Перуджа сънародниците са създали асоциация и неделно училище, както и театрална формация.

Създателят на организацията, г-н Николай Николов, е сред много дейните личности, които държат да развият контактите и взаимодействията.

Театралната формация към организацията освен в Перуджа е позната и на българската публика с гастроли на Международния театрален фестивал в Тополовград. На формацията предстои и гастрол в Цариброд в началото на март.

Техен спектакъл е представян пред българската общност в Дюселдорф.

За г-н Николай Николов интересът към разработването на прояви и дейности за българската общност в Перуджа тръгва от любовта към театъра, преминава сетне към създаването на асоциацията.

Културните дейности и културните продукти са източник на желание и вдъхновение, страст и смисъл.

В хода на разговора бяха разисквани възможности и споделени варианти за намиране на финансова подкрепа за събития и културни продукти на сънародниците ни извън България.

Училището към асоциацията предлага обучение по български език и литература, история на България и география на България. Там разработват и извънкласни дейности: основани са театрална работилница и кръжок по родолюбие.

Г-н Николай Николов е радетел за по-тесни контакти между организациите на сънародниците извън България.

В различни прояви, по фестивали и празници, се развиват и взаимодействията между формациите на сънародниците в Пескара и Перуджа.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта