Новини
Работна среща на ИАБЧ с председателя на общината на българите в Гагаузия
08.02.2023

Преди броени дни се проведе работна среща на изпълнителния директор на ИАБЧ – г-жа Райна Манджукова и част от екипа на агенцията в лицето на г-н Ашот Казарян и г-жа Лили Спасова с председателя на общината на българите в Гагаузия – г-жа Татяна Раковчена.

На срещата се обсъдиха възможности и предложения за бъдещи проекти и инициативи на агенцията с българите в този регион. В град Комрад има две училища с изучаване на български език; в град Чадър Лунга – три; в село Кирсово – три и не на последно място в град Светлъй – две училища.

За агнецията тези данни са от изключително важно значение. Това е още по-голяма мотивация за екпертите да работят с българските общности зад граница и да реализират, информират и осъществяват пълноценни и дълготрайни контакти с български общности и организации извън страната.

Като преподавател и българист в университета в гр.Комрат, Молдова г-жа Татяна Раковчена разказа за желанието на студенти да изучават специалности като българска филология. В края на срещата се обсъдиха и възможности за съвместни активности и обменни инициативи между студенти и ученици от България и Молдова.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта