Новини
Първи български танцов фестивал в Аржентина
12.07.2023

На 23, 24 и 25 юни 2023 г. в град Пресиденсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако, се проведе среща на българи и потомци на българи в Аржентина, придружена от фестивал на фолклорните състави към съответните български дружества. В историята на българската общност има четири срещи, организирани от Аржентинско-българската фондация – 1986 година в град Кордоба, 1987, както и сега, домакин беше дружество „Христо Ботев“ в Пресидения Роке Саенз Пеня, през 1988 година в Берисо и на следващата година – в град Ескобар. Още на първата среща бе решено да се създаде федерация на българските дружества. От миналата година това е реалност. Създадохме Федерация на българските дружества със седалище в град Комодоро Ривадавия. Федерацията организира тази първа среща-фестивал.

По време на събитието през цялото време наши гости бяха г-н Стоян Михайлов, пълномощен посланик на Република България за пет държави: Аржентина, Уругвай, Чили, Боливия и Парагвай и г-жа Райна Манджукова – председател на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Срещата започна на 23 юни - петък с откриването в Обществения клуб на града на изложбата „Историята на България, видяна от художниците". Изложбата се състои от дванадесет платна с текст и графично оформление от Ружка Николова и Хорхе Костурков и отпечатването бе финансирано от българското посолство. Тази изложба се представя за първи път и вече има заявки от други градове за нейното експониране.

Нощта продължи с прожекцията на документалния филм „Сърце като птица“,  който разказва за живота и творчеството на поета от Чако Марио Несторов, дело на Иван и Аксиния Цанкови от Асоциация „Българите в Аржентина“

На 24-ти, докато чакаха пристигането на танцьорите от Комодоро Ривадавия и от Автономния град Буенос Айрес, гостите посетиха град Лас Бреняс и положиха венец пред паметника на Васил Левски. Денят продължи с обяд с представители на българската общност в града.

Часове по-късно се състоя дългоочакваният концерт в Aula Magna на Университет Аустрал. Участваха танцов състав „Здравец“ от страна на дружеството домакин „Христо Ботев“, балет „Родина“ от град Лас Бреняс от страна на Асоциация „Васил Левски“, нашият танцов състав „Тангра“ от Аржентинско-българската фондация. Група „Кирилчета“, представляваща дружество „Кирил и Методий“ от Комодоро Ривадавия и последната новост - тяхната музикална формация „Орфей“, която със своето пеене, музика на гайда на живо и тъпан накара всички да танцуват. Концертът имаше голям успех – изпълненията на всички балети – блестящи. Този концерт беше нещо, което се организира за първи път в страната. Участваха всички танцови групи. Липсваше само групата „Седянка” от Берисо, въпреки че организаторите предложиха да платят за придвижването на група танцьори (както бе платен пътят и на всички останали), но управителният съвет на дружеството на Берисо реши те да не участват.

Вечерта завърши с тържествена вечеря в клуба на Асоциация „Христо Ботев” с присъствие на представители на български организации и на потомци на българи от различни градове, както и представители на други национални общности в града. На вечерята изпълнителитеи на български фолклор отново блеснаха с изкуството си. Всички останахме очаровани от Райна Манджукова, която, развявайки българското знаме в ръка, поведе голямо хоро, на което се хванаха много присъстващи. „Беше незабравима нощ“.

На следващия ден, 25-ти неделя, в клуба на дружество „Христо Ботев” се проведе работна закуска, на която присъстваха представители на организациите, участващи в Срещата, както и представители на Кордоба и Ресистенсия, заинтересовани от създаване на сдружения в своите градове. На тази среща председателят на Изпълнителната агенция за българите в чужбина ни помоли да обясним какви са нуждите ни и предложи най-широко сътрудничество по различните проблеми, поставени там. Имахме възможност да разкажем накратко и за дейността, която развиваме.

След работната закуска отидохме до паметника на Христо Ботев, за да поднесем венец. Посланикът произнесе много вълнуващи думи. Събитието завърши с хоро на присъстващите танцови групи и широката публика. Група „Орфей” свири на живо, а Райна Манджукова отново поведе хорото...Същия ден се проведе и Вечер на приятелството. Събралите се можеха да обменят идеи и се срещнат лично един с друг извън социалните мрежи.

В понеделник, 26-ти, всички се завърнахме по домовете си с нов товар от много емоции и в очакване на следващата среща в Комодоро Ривадавия през 2024 година.

Ружка Николова, президент на Аржентино-българска фондация - Буенос Айрес

Снимки: Ружка Николова 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта