Новини
Първи български фестивал на шевицата „Канатица“ във Ванкувър от 21-ви до 24-ти септември
15.09.2023

Българският фестивал на шевицата ще се състои в края на този месец в периода от  21-ви до 24-ти септември 2023 година. Специален гост на фестивала от България ще е Диляна Курдова с представяне на книгата й “Размисли върху българската женска носия”.

Основната идея на инициативата е да събере множество български фолклорни традиции на едно място, като по този начин да се покаже българската следа в историята на световната шевица и фолклорните мотиви.

Името на фестивала е вдъхновено от едноименния тъканен орнамент – канатицата. Тя е символ, който в продължение на около седем хиляди години се е разпространил по различни краища на Земята, без значение на религия и държавно устройство. На почти всички места по света фигурата символизира безкрайност и вечен живот. Предназначението ѝ е било да предпазва от зли сили и негативни влияния, а елементите ѝ носят идеята за щастие и благоденствие на притежателя. Канатицата се среща върху предмети от бита и тъкани, които човек лесно може да пренесе със себе си.

На първия български фестивал на шевицата във Ванкувър ще има множество събития в продължение на три дни с участници от Торонто, Калгари, Монреал, Китченер, Денвър, Лос Анджелис, Сан Диего и разбира се Ванкувър. Сред тях ще са десетки български фолклорни състави от цяла Северна Америка, които ще покажат на местната канадска публика красотата и магията на България чрез изкуство и танц.

На 24 септември 2023 г. фестивалът ще завърши с посещение на столицата на провинция Британска Колумбия - Виктория.

Снимки и информация от Генерално консулство на Република България в Торонто, Канада.

Facebook страница ТУК.

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта