Новини
Проведе се фестивалът "С АРОМАТ НА РОЗА" Атина 2023
09.06.2023

В периода от 02-ри до 04-ти юни се проведе фестивалът „С АРОМАТ НА РОЗА“ в Атина. Събитието е под егидата на Посолството на Република България в Атина и Посолството на Република Гърция в София, а отговорна за проекта, реализацията и организацията е г-жа Юрка Райчева, председател на Сдружение "АРТ ПРЕМИЕРА".

Посланието на програмата и акцент в нея бе поставен върху приятелството и сътрудничество между два съседни народа изразено чрез изкуството. Програмата започна с театрално представяне на българско момиче и гръцко момче, които държат в едната си ръка националния флаг на държавата приятел, а с другата си ръка заедно държат сърце, символ на обич и разбирателство.

Олицетворение на добрите отношения бе и представянето на танци - българите танцуваха гръцки, а гърците български хора. Под звуците на тракийка музика и хореографии в български и гръцки вариант последваха и останалите участия.

В първия ден на фестивала се проведе творческа среща с българските неделни училища: "Св. св. Кирил и Методий" (домакин) с директор Мими Ничева, "Паисий Хилендарски" и "Васил Левски". На събитието имаше гости от НДД - София, г-жа Албена Мерджанова зам. директор и г-жа Милена Владкова - ръководител на Школа "Мода и дизайн", която представи тематична изложба. Отбелязана беше и датата 2 ЮНИ - Денят на Ботев и всички загинали за свободата на България с прочит на "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." и едноминутно мълчание под звуци на сирена.

Имаше и специално видео включване с Пр. д-р Марин Русев председател на АПГР и преподавател в СУ "Климент Охридски" и г-н Янис Лиолиос председател на Сдружение "Аристотел"- културен мост София. Бяха обменени мисли и идеи за бъдещо сътрудничество в науката и изкуството, а г-жа Юрка Райчева връчи грамоти за участие и подаръци от Министерство на туризма, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Сдружение "Аристотел", Асоциация на професионалните географи и регионалисти" (АПГР) и Национален дворец на децата (НДД).

Във втория ден на фестивала участие взеха - Гръцко сдружение "Ста хромата тис парадосис" - Атина с председател и хореограф г-н Стелиос Хронополос; г-жа Ана Чавдарова - солистка на ФТФ "Върти оро"; групи за национални и народни танци; театрална група; Танцова група "Луди млади" към училище "Св. св. Кирил и Методий" - Атина с ръководител г-жа Теодора Бялкова; Фолклорна танцова формация "Върти оро" - Атина с ръководител г-жа Цвета Симеонова; Фолклорна танцова формация "Пиперлии" - Атина с ръководител г-жа Петя Венкова. Имаше театрални, певчески и танцови солови изпълнения, както и изложба с темата на фестивала "С АРОМАТ РОЗА" от гръцко училище Е.Е.Е.Е.К. "Агио Димитрио" - Атина, представена от г-жа Ирини Ламбру и г-жа Юли Джанаку.

Сред специалните гости в дните на фестивала бе Отец Стефан от Български Православен Храм "Свети Преп. Йоан Рилски Чудотворец", град Атина; г-жа Татяна Мухлова, Съветник (политически въпроси , културни въпроси и образование) в Посолство на Република България в Атина; г-жа Албена Мерджанова зам. директор в НДД – София и г-жа Милена Владкова - ръководител на Школа "Мода и дизайн" при НДД - София.

Във финалния ден бе организирана екскурзия до остров Саламина, където се представи част от програмата на фестивала съчетана с туристическа разходка.

Снимки: г-н Андреас Месимерис - Фотограф

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта