Новини
Приятели и гости се събраха на Традиционния български събор в град Мюнстер, Германия
29.05.2023

Преди броени дни се състоя Традиционният български събор в град Мюнстер, Германия. Съборът е инициатива, която се организира от Българско културно сдружение "Малката България", град Мюнстер и е определено за най-голямото българско събитие в Германия. Тази година, то се проведе в музея на занаятите Мюленхоф.  

Това е трето издание на събора от създаването му. Организаторите споделят, гордостта си от постигнатите резултати и срещи с хората и до които успяват да достигнат с всяка следваща инициатива. Първото събитие, което започва през 2019-та година, е било видяно от 850 посетители. Второто издание на събора след Ковид пандемията, събира 1500 посетители и гости от Българската общност през 2022 година.

Тази година зрителите са били над 2000, което е доказателство за работата и успешната реализация на събора за трети път от началото на инициативата. Гости в програмата бяха недостижимата Валя Балканска; гайдарите Петър Янев и Стоян Янев; родопският певец Даниел Карaасенов; Мирослав Димитров – ръководител на ансамбъл „Пирин“, танцьори и етно фотографът Асен Великов.

В програмата също взеха участие и 10 танцови самодейни групи от цяла Германия. Бяха представени два от традиционните български занаята - грънчарство и тъкане на чипровски килими. За всички посетители имаше много разнообразни щандове с различни сувенири, храна за любителите на вкусните изкушения и щанд с информация на немски език за България.

Сред специалните гости на събора бе Генералният консул на България във Франкфурт на Майн и Почетния консул на България в NRW господин Йостмайер.

Снимки: Любезно предоставени от Катя Бялкова - Председател на Българско културно сдружение "Малката България"

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта