Новини
ПРИВЕТСТВИЕ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ
22.05.2019

Приветствие на И.Д. Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров по случай 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост

Скъпи деца, учители и ръководители на българските училища в чужбина,

Скъпи  сънародници,

В навечерието на големия български празник 24 май сме изпълнени с радост и гордост. Празникът е символ на българската просвета, култура и духовност. И изпълва душите ни с радост.

На този ден обръщаме поглед с много благодарност към нашите учители, които първи ни въвеждат в тайните и магията на българското слово и литература.

Зазвучи ли родна реч трепва всяко българско сърце. България, величествена и горда със своята древна държава, ни препраща към духовност, която озарява дните ни.

В чужбина всеки българин изпитва особена потребност от родно слово, български фолклор и празници, които изразяват българските традиции и идентичност.

С чест и достойнство вие отстоявате вашата културна идентичност. Вие показвате и утвърждавате вашата принадлежност към славен народ с изключителен принос към европейската цивилизация.

Българските учители в чужбина са тези родолюбци и будители, към които българските семейства извън България изпитват и ще изпитват огромна признателност в живота. Учителите излъчват отдаденост и духовност, покоряват със себераздаване и патриотизъм.

Нека този празник да бъде с нас в мислите за величественото дело на Светите братя Кирил и Методий. Да бъде за нас израз на убеденост, че духовното начало, връзката ни с българската култура, история и традиции, е в центъра на смисъла на дните ни.

Благодарни сме на Асоциацията на българските учители в чужбина за инициативите и за взаимодействието ни.

Димитър Владимиров

И.Д.Председател

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта