Новини
Приветствие на и.д. председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров по случай 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост
21.05.2020

Скъпи ученици, учители и ръководители на българските училища в чужбина,

Скъпи  сънародници,

24 май е много голям и светъл празник за всички българи. Този празник препраща мислите ни към език, култура и духовното начало в живота ни.

Родното слово, постиженията на българската литература и култура ни правят горди българи. Гордеем се с вековната цивилизация, с това, че сме дали писменост на много народи.

За всички българи в чужбина този празник е отворен прозорец към духовното начало, към българската просвета, с която свързваме развитието на наследниците.

Младите българи свободно избират как и къде ще се реализират. Където и да са те по-света, родният език и българската литература са тяхната най-пряка връзка с България.

Българският език, българският фолклор, българската история и православната вяра са ценности в нас, които изразяват нашата българска идентичност.

Българите извън България по традиция го отбелязват този празник с красиви концерти. В центъра им са рецитали, песни и танци, предложени от учениците в българските неделни училища в чужбина.

Благодарим ви, че в чужбина основавате български училища, че със създадени празнични програми събирате българите, че непрекъснато множите родолюбивите инициативи и дейности.

Признателни сме за взаимодействието с партньорите от Асоциацията на българските училища в чужбина, която свързва, сближава, обединява.

И в сложна ситуация днес, когато няма публични изяви, защото има битка за живот и срещу разпространението на заразата, този празник за нас е послание и обещание: българската духовност осмисля дните ни.

И нека духовността, просветата и вярата са светлина в живота ни и занапред!

Димитър Владимиров

И.д.председател

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта