Новини
Прием в посолството на Република България в Белград по повод националния празник
06.03.2023

По повод националния празник 3-ти март изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова бе гост на приема в посолството на Република България в Белград, Сърбия. 

Важен и значим акцент на събитието беше изложбата на г-н Григор Николов – „Свобода и национално съзнание“, реализирана със съдействието на Изпълнителна агенция за българите в чужбина по молба на Посланика ни в Белград Н.Пр. г-н Петко Дойков.

Изложбата „Свобода и национално съзнание” е съставена от фотоси, илюстриращи началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност през XVIII и XIX в., която разкрива основни периоди от борбата за Освобождение на България от турско робство, приключила на 3 март 1878 г. с подписването на Сан Стефанския мирен договор.

Експонирани са репродукции на картини на наши и чужди художници, изобразяващи Паисий Хилендарски, Васил Левски и Г. С. Раковски, Априлското въстание, слизането на четата на Христо Ботев на Козлодуйския бряг, Българското опълчение, сражението при Орлово гнездо на Шипка, Самарското знаме и много други.

Изложбата е представяна в Европейския парламент в Брюксел, в Лондон, Братислава, Милано, Москва и Кишинев - Тараклия, в градовете Велико Търново, Ловеч, Троян, Панагюрище, Пловдив, Клисура, Враца, Стара Загора, Мизия, Бургас, Елин Пелин, в сградата на Народното събрание на Република България и в резиденция „Лозенец”. Била е част от множество национални празници и важни събития, а със съдействието на МОН е достигнала и до погледите на учениците в българските училища.

Експозицията носи духа на българските борби за национална независимост, а историята оживява пред очите на хората, благодарение на картините.

Сред гостите на събитието имаше културни дейци и представители на българското национално малцинство и българския бизнес в Сърбия. Сред официалните гости бе Министърът на енергетиката на България г-н Росен Христов, а от страна на сръбската държава присъстваха: Министърът г-н Новица Тончев; Министърът г-н Томислав Жигманов, представители на МВнР, както и представители от Министерство на отбраната на Сърбия.

Особено ползотворна бе срещата и с представители на българските организации и дружества в Сърбия. Приятно и важно бе да възстановим контактите с организациите във Войводина, с които агенцията беше прекъснала връзка.

Снимки: ИАБЧ

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта